Aktuelno iz kulture

"CANCELED": Kad rat izađe na polje kulture i sporta ili kako je ruska invazija na Ukrajinu "zaključala" karijeru mnogima

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

25/02/2023

-

14:27

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već punih godinu dana, a ratna invazija prelila se ne samo na ekonomiju, već i na kulturu i sport. Sa prvim ofanzivama na ratnom frontu počela je i ofanziva bojkota ruskih umetnika.

Iako je javno rekla da ne podržava rat operska zvezda Ana Netrebko koja nastupa u njujorškoj Met operi neće imati nastupe do daljeg, a otkazani su joj koncerti u Cirihu, Milanu i Hamburgu.

Sa druge strane, njen kolega Valerij Gergijev šef Minhenske filharmonije, odbio je da osudi Putina i zbog toga dobio otkaz. Evropa takođe nije želela da gleda nijednu rusku baletsku predstavu, a neretko su iz programa izbačeni ruski pisci i kompozitori.

Željko Jovanović/Narodno pozorište

 

Ivan Medenica, profesor Fakulteta dramskih umetnosti, za Euronews Srbija kaže da je bilo primera "kulture otkazivanja", koji su, kako smatra, bili potpuno neprihvatljivi "i etički i civilizacijski". Ipak, profesor smatra da umetnike koji se bave ruskom propagandom treba zabraniti.

"Za mene su najdrastičniji oni primeri koji se tiču mrtvih autora. Bila je priča, ne znam da li je tačna, da je na nekom italijanskom univerzitetu kurs Dostojevskog bio otkazan. To je sigurno nešto što je apsolutno neprihvatljivo", smatra Medenica.

Tanjug/Sava Radovanović

Ivan Medenica

Ipak, ponavlja, umetnike koji se bave ruskom propagandom treba zabraniti.

"Ne znam zbog čega bi deo ruske propagande imao vidljivost. Ruski režim je agresorski i zločinački trenutno", ocenjuje Medenica.

U istoj situaciji našli su se i ruski sportisti. 

Od početka rata njima su uskraćena sva takmičenja van Rusije, a grupa od 35 država traži da se ruskim i beloruskim sportistima zabrani učešće na letnjim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine. Nenad Kostić, novinar televizije Arena sport sumnja da se Rusija može takmičiti u kolektivnim sportovima. jer su kvalifikacioni turniri uveliko počeli.

"Ukoliko Međunarodni olimpijski komitet da zeleno svetlo ruskim i beloruskim sportistima, veliko je pitanje šta će se dešavati po pitanju timskih sportova, zato što su kvalifikacioni ciklusi već uveliko počeli", objašnjava Kostić.

Rat podigao na noge mnoge svetske umetnike

Mnoge poznate ličnosti javno su osudile napad na Ukrajinu. Između ostalih, oglasili su se Madona, Švarceneger, Anđelina Džoli, Stiven King, Marna Abramović, Ešton Kučer i Mila Kunis, Olga Kirilenko, Kejt Blančet i mnogi drugi, a ukrajinske zastave našle su se čak i u rukama animiranih likova porodice Simpson. 

Oskarovac Šon Pen je samo nekoliko dana nakon početka ruske invazije stigao u Kijev i snimio dokumentarac o tom konfliktu pod nazivom "Superpower", koji je nedavno i premijerno prikazan na Berlinalu. 

Glumac Benedikt Kamberbač takođe je pružio podršku narodu Ukrajine, ali i "narodu u Rusiji koji se suprotstavlja kleptokratiji i idiotkluku vladara i koji pokušavaju da zaustave ovo zverstvo".

Kontroverzni reditelj Majkl Mur direktno se obratio Putinu: "To što radiš izgleda tako staromodno i uvrnuto. Više nisi u KGB-u. Skini košulju, idi u saunu, pa idi da jašeš konja. Ukrajina ne ulazi u NATO. Narodu SAD je muka od rata i mi ćemo da obuzdamo našu vladu. Car je mrtav. Ne vraća se. Šta bi Marks rekao o vašoj ljubavi prema novcu, kapitalizmu i oligarsima koje sponzoriše država? Očekivano trajanje života prosečnog ruskog muškarca je između 62 i 68 godina. Usredsredi se na to", poručio je Mur.

S druge strane, Oliver Stoun, koji je 2017. objavio seriju intervjua s Putinom, na svom Instagramu je objavio: "Usred histerije zapadnih medija, uzvika 'krvavi ubica' upućenih Putinu, izostavljanja ključnih činjenica kada je to nezgodno, najvažnije je razumeti celi spektar onoga što se dešava - i, iznad svega, jasno razmišljati".

Francuski glumac Žerar Depardje, koji ima rusko državljanstvo i koga, takođe, smatraju prijateljem Putina, izjavio je francuskim medijima da je protiv "bratoubilačkog rata" i poručio zavađenim stranama da ostave oružje i pregovaraju.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura