Aktuelno iz kulture

Završeno prvo polufinalno veče "Pesme za Evroviziju": Ovo je prvih osam finalista

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

02/03/2023

-

00:05

Završeno prvo polufinalno veče "Pesme za Evroviziju": Ovo je prvih osam finalista
Završeno prvo polufinalno veče "Pesme za Evroviziju": Ovo je prvih osam finalista - Copyright Screenshot/RTS

veličina teksta

Aa Aa

Odabrano je prvih osam finalista domaćeg takmičenja Pesma za Evroviziju čiji će pobednik biti predstavnik Srbije u Liverpulu ove godine.

Petočlani stručni žiri je zajedno sa glasovima publike odabrao kompozicije koje će publika ponovo moći da čuje u finalu, a koje će biti održano 4. marta s početkom u 21h i u direktnom prenosu na RTS.

Glasalo se po evrovizijskom principu - 50 odsto glasova je od stručnog žirija i 50 odsto glasova od TV publike.

Predstavljamo vam prvih osam finalista "Pesme za Evroviziju":

Nađa - "Moj prvi ožiljak na duši"

muzika: Kristina Kovač, Tim Gosden
tekst: Kristina Kovač
aranžman: Tim Gosden

Princ - "Cvet sa Istoka"

muzika: Dušan Bačić

tekst: Dušan Bačić
aranžman: Dejan Nikolić

Filip Baloš - "Novi plan drugi san"

muzika: Filip Baloš
tekst: Filip Baloš
aranžman: Filip Baloš

Luke Black - "Samo mi se spava"

muzika: Luke Black
tekst: Luke Black
aranžman: Majed Kfoury, COMANAVAGO, Luke Black, Milovan Bošković

Empathy Soul Project - "Indigo"

muzika: Nenad Radaković

tekst: Nenad Radaković
aranžman: Nenad Radaković, Rade Radojčić

Stefan Shy - "Od jastuka do jastuka"

muzika: Slavko Milovanović
tekst: Ana Sekulić
aranžman:Darko Dimitrov, Vladimir Jovančić

Boris Subotić - "Nedostupan"

muzika: Nemanja Antonić, Filip Nestorović
tekst: Milenko Škarić, Nemanja Antonić, Filip Nestorović
aranžman: Nemanja Antonić, Vladimir Gavrić

CHEGI & Braća Bluz Bend - "Svadba ili kavga"

muzika: Željko Čeganjac, Dušan Čeganjac, Stefan Čeganjac

tekst: Boris Kapetanović
aranžman: Željko Čeganjac, Dušan Čeganjac, Stefan Čeganjac, Mario Pajić

Kako se glasalo?

Žiri je glasao tako što je izabrao 10 pesama kojima je dodelio tradicionalne evrovizijske poene 1—8, 10 i 12. Na osnovu zbira poena pet članova žirija rangirale su se pesme tako da ona s najvećim zbirom dobije 12 poena.

Publika je glasala putem telefona, a za to je imala 15 minuta. S jednog broja telefona bilo je moguće glasati najviše 20 puta. Pesma koja je dobila najviše glasova, dobila je 12 poena.

Ana Đurić, poznatija po scenskom imenu Konstrakta, koja je predstavljala Srbiju u Torinu na prošlogodišnjoj Evroviziji, nastupila je u revijalnom delu večeri.

Voditelji programa iz Studija 8 bili su TV lice Dragana Kosjerina i glumac Milan Marić, dok su uključenja iz grin-ruma u Studiju 9 voditi voditelji Kristina Radenković i Stefan Popović.

Drugo polufinale "Pesme za Evroviziju" održaće se sutra, 2. marta, a publici će se predstaviti: Hurricane ("Zumi zimi zami"), Nadia ("Devojka tvog dečka"), Filarri ("Posle mene"), Zejna ("Rumba"), Frajle ("Neka neka"), Igor Vins i Bane Lalić ("Zato što volim"), Egret ("Ako shvatim kasno"), Dzipsii ("Greh"), Eegor ("Starac dana"), Jelena Vlahović ("Kao grom iz vedra neba"), Ivona ("U noćima"), Gift ("Liberta"), Milan Bujaković ("Fenomen"), Duo Grand ("Viva la Vida"), Andjela ("Loše procene") i Doris Milošević ("Tišina").

U Liverpulu nastupa 37 zemalja

Na 67. "Pesmi Evrovizije" učestvovaće takmičari iz 37 država. „Pesma Evrovizije“, 67. po redu, održaće se u britanskom gradu Liverpulu od 9. do 13. maja 2023. godine, pošto je Evropska radiodifuzna unija odlučila da, zbog bezbednosne situacije umesto prošlogodišnjeg pobednika Ukrajine, takmičenje organizuje Velika Britanija.

Osim Velike Britanije i Ukrajine, koje su domaćini takmičenja, predstavnike u Liverpul šalju i Azerbejdžan, Albanija, Australija, Austrija, Belgija, Gruzija, Grčka, Danska, Estonija, Izrael, Irska, Island, Italija, Jermenija, Kipar, Letonija, Litvanija, Malta, Moldavija, Nemačka, Norveška, Poljska, Portugalija, Rumunija, San Marino, Slovenija, Srbija, Finska, Francuska, Češka, Holandija, Hrvatska, Švajcarska, Švedska i Španija.

U odnosu na ovogodišnje takmičenje u Torinu, sledeće godine neće učestvovati predstavnici Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore.

Direktno u finalu će, osim Velike Britanije i Ukrajine, učestvovati i Italija, Nemačka, Francuska i Španija, a preostala 31 zemlja će se za plasman u finale boriti u jednom od dva polufinala.

"Radujemo se što ćemo sledećeg maja ugostiti učesnike iz svih 37 zemalja u Liverpulu, gradu popa. Takmičenje sledeće godine obećava da bude posebno i upravo naporno radimo sa Bi-Bi-Sijem da obezbedimo da hiljade miliona gledalaca uživaju u najboljoj 'Pesmi Evrovizije' dosad, sa Ukrajinom u srcu takmičenja", rekao je ranije izvršni supervizor takmičenja Martin Osterdal.

Komentari (0)

Kultura