Aktuelno iz kulture

Bliži se Sajam knjiga u Novom Sadu: Španski pisac Lorenco Silva održaće predavanje za ljubitelje pisane reči

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

03/03/2023

-

12:27

Bliži se Sajam knjiga u Novom Sadu: Španski pisac Lorenco Silva održaće predavanje za ljubitelje pisane reči
Tanjug/Sava Radovanović - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodni sajam knjiga u Novom Sadu koji ove godine obeležava vek postojanja održaće se od 7. do 13. marta.

Ove godine biće organizovan i specijalni program za decu u čijoj organizaciji učestvuje novosadska knjižara "Bulevar Buks", đaci Gimnazije "Laza Kostić" iz Novog Sada i Karlovačke gimnazije.

Segment Berza stripova okupiće svetski poznate strip crtače kao što su Rajko Milošević -Gera, Danilo Milošev – Vostok, Boris Stanić i drugi, a biće održane i strip radionice za sve ljubitelje ove umetnosti.

Svoje gostovanje na Novosadskom sajmu potvrdili su pisci kao što su Dušan Miklja, Muharem Bazdulj, Jovana Dišić, Jelena Bačić Alimpić, Vanja Bulić, Vladimir Kecmanović, Dr Nele Karajlić, Mario Liguori, Dejan Stojiljković, Goran Petrović, Mirjana Novaković, Feđa Štukan, Dejan Aleksić i drugi.

Takođe, Lorenco Silva, dobitnik najznačajnijih španskih književnih nagrada će u okviru Nedelje španskog jezika održati predavanje na Sajmu.  

Širi izbor knjiga za Nagradu "Laza Kostić"

Na Sajmu knjiga biće dodeljeno i književno priznanje "Laza Kostić", za koje je u širi krug ušlo devet pisaca.

Tu su četiri Lagunina izdanja – Maja Trifunović, "Gutači vatre", Goran Babić, "Vidno polje", Goran Milašinović, "Muk" i Vladimir Kecmanović, "Kad đavoli polete". Za nagradu konkurišu i Agorina izdanja "Šamar" Vladana Matića i "Dečak sa Fanara" Saše Radojčića, kao i  Jovana Dišić, knjigom "Vakuum" u izdanju Vulkan izdavaštva, "Šta traži Beket u mom krevetu" Radovana Vlahovića u izdanju Banatskog kulturnog centra i "Istorija Trepezuntskog carstva" Radivoja Radića u izdanju Zavoda za udžbenike.

Žiri, koji čine predsednik, Vladimir Gvozden i članovi, Goran Ibrajter i Milica Vučković, može da predloži i dodelu Specijalne nagrade.

Pored Nagrade "Laza Kostić", koja se uručuje za najbolje izdanje između dva Sajma, tu je i Nagrada za izdavački poduhvat i za dečju književnost, kao i Nagrada "Zaharije Orfelin" za najlepšu knjigu.

Komentari (0)

Kultura