Aktuelno iz kulture

Nagradu "Zaharije Orfelin" za najlepšu knjigu osvojila "100 lica stolica" Jasminke Petrović

Komentari

Autor: Tanjug

10/03/2022

-

12:38

Nagradu "Zaharije Orfelin" za najlepšu knjigu osvojila "100 lica stolica" Jasminke Petrović
Jasminka Petrović - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Zbirka priča "100 lica stolica" autorke Jasminke Petrović u "Kreativnog centra" osvojila je drugu nagradu "Zaharije Orfelin" za najlepšu knjigu na Međunarodnom sajmu knjiga u Novom Sadu, saopštio je izdavač.

Nagrada je dodeljena u sredu na velikom sajmu pisane reči koji je počeo 3. marta, a završava se večeras u Novom Sadu, Evropskoj prestonici kulture 2022.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: predsednik Marija Ristić i članovi Mirko Dimić i Dragan Kojić.

Stručni žiri ocenjivao je likovni i grafički izgled knjige, umetnički i likovni utisak, likovnu i grafičku opremu knjige, nivo zanatskog i štamparskog izgleda knjige.

Grafičko oblikovanje i ilustraciju na koricama uradio je Dušan Pavlić, a knjigu su ilustrovala čak 22 umetnika.

Poznata zbirka proze "100 lica stolica" objavljena je u ediciji Različak Izdavačke kuće "Kreativni centar" iz Beograda.

Pred mlađim čitaocima popularne spisateljice za decu Jasminke Petrović je neobična knjiga čija je glavna junakinja niko drugi do - stolica.

Jasminka Petrović trenutno je aktuelna sa filmom "Leto kada sam naučila da letim" koji je snimljen prema njenom istoimenom romanu, u režiji Radivoja Raše Andrića.

Ostvarenje beleži veliki uspeh u bioskopima, a uloge tumače, između ostalih - Olga Odanović, Žarko Laušević i malena devojčica u glavnoj roli - Klara Hrvanović.

Takođe, prema njenom romanu "O dugmetu i sreći" snimljen je film "Zlogonje" (2018) Raška Miljkovića, u kome su igrali - Jelena Ðokić, Bojan Žirović, Milutin Milošević, i drugi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura