Aktuelno iz kulture

Izložba "Slobodan let: Maga Magazinović, kroz vremensku i prostornu disperziju" u Bioskopu Balkan

Komentari

Autor: Tanjug

07/03/2023

-

21:11

Izložba "Slobodan let: Maga Magazinović, kroz vremensku i prostornu disperziju" u Bioskopu Balkan
Izložba "Slobodan let: Maga Magazinović, kroz vremensku i prostornu disperziju" u Bioskopu Balkan - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "Slobodan let: Maga Magazinović, kroz vremensku i prostornu disperziju" otvorena je večeras u Bioskopu Balkan. 

U fokusu ovog transmedijskog projekta je ličnost Mage Magazinović (1882-1968), reformatorke, teoretičarke umetničke igre, filozofkinje, aktivistkinje i feministkinje, koreografkinje, osnivačice Škole za ritmiku i plastiku.

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Autorka izložbe koju organizuje Fondacija "Saša Marčeta" je Gordana Kaljalović, a koautorka je Branka Pavlović. 

Magin život, rad i aktivizam na ovoj izložbi interpretirani su putem video i skulpturalnih instalacija, stvaranjem vizuelnog i zvučnog ambijenta, u kojem se odvija narativ o Magi, kao i performativnim segmentom i radionicom. 

Integrisanjem citata, fotografija i arhivske građe u vizuelne celine, ova izložba uspostavlja dijalog prošlosti i sadašnjosti, virtuelnog i stvarnog, trajnog i prolaznog. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

Ujedno i predstavlja kulturni transfer Beograd-Berlin i Balkan -Evropa. 

Izložbu je podržala Rekonstrukcija Ženski Fond (RŽF) u okviru programa Specijalni fokus, i Kino radionica, koja je producirala snimanje i postprodukciju video materijala. 

Tanjug/Strahinja Aćimović

 

U prvoj polovini 20. veka u patrijarhalnoj Srbiji, Maga Magazinović se borila protiv konvencionalnih stereotipa o ženi i njenoj poziciji u društvu, zalažući se za slobodnu i emancipovanu ženu, kao i za značaj fizičke kulture za formiranje celovite ličnosti i njen odnos prema okruženju. 

U vremenu u kome je živela predstavljala je izuzetnu figuru po obrazovanju, koja se izdvajala svojim stavovima, vizijom i aktivnošću.

Delovanje Mage Magazinović, njene osobene i savremene ideje, iskazivali su se na više planova. Bila je prva žena novinar, filozof, utemeljivač moderne igre kojom se preko telesne ekspresije iskazuje ličnost, a takođe je transponovala i stilizovala narodnu igru. 

Smatrala je da je za celovitu ličnost bitan odnos i ravnoteža fizičkog i duhovnog. Aktuelnost njene misli i avangardnost stavova otvarali su puteve i širili vidike ka novom i drugačijem svetu. 
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura