Aktuelno iz kulture

"Radikalan u svedenosti": Arhitekta Dejvid Čiperfild laureat ovogodišnje Prickerove nagrade

Komentari

Autor: AP

08/03/2023

-

20:33

"Radikalan u svedenosti": Arhitekta Dejvid Čiperfild laureat ovogodišnje Prickerove nagrade
"Radikalan u svedenosti": Arhitekta Dejvid Čiperfild laureat ovogodišnje Prickerove nagrade - Copyright Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Prickerova nagrada za arhitekturu, najveće priznanje u tom polju, dodeljena je ove godine britanskom arhitekti i urbanisti Dejvidu Alanu Čiperfildu.

Žiri je Čiperfildov rad na više od stotinu projekata tokom protekle četiri decenije, nazvao "suptilnim, ali moćnim, prigušenim, ali elegantnim". 

"On je plodonosan arhitekta koji je radikalan u svojoj svedenosti", naveo je žiri u saopštenju o pobedniku.

Oni su naveli da Čiperfildov "bezvremeni, moderni dizajn prkosi klimatskoj krizi, menja društvene odnose i oživljava gradove".

Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

 

Arhitekta inače živi i radi u Londonu, a kancelarije ima i u još četiri grada. Radio je širom Azije, Evrope i Amerike, a među njegovim najpoznatijim građevinama ističu se Muzej moderne književnosti u Nekaru u Nemačkoj, Muzej umetnosti u Sent Luisu, Veles e Vents u Valensiji, sedište kompanije Amorepacific u Seulu i mnoge druge.

Primera radi, u njegovoj galeriji "Džejms Simon" u Berlinu koja je otvorena 2019. na Muzejskom ostrvu čuvaju se neka od najvećih blaga poput vavilonske Kapije Ištar i čuvene biste egipatske kraljice Nefertiti.

Arhitekta je ispričao da je rad na muzejima njemu omiljen.

"Naši muzejski projekti oduvek su nam omogućavali da se igramo sa fizičkim delom arhitekture - prostorom, materijalom, svetlošću. Ali su nam takođe omogućavali da se igramo sa društvenim značenjem i time šta kulturna institucija znači za grad", rekao je Čiperfild.

Takođe je primetio da postoji sukob između gledanja na arhitekturu kao na umetnost i kao na službu. 

Tanjug/AP Photo/Luca Bruno

 

"Mislim da su arhitekte pomalo zbunjene da li su umetnici ili deo uslužne industrije. Na neki način, mnogo više smo ovo drugo. Mnogo smo povezaniji sa društvom i tako i treba da bude. To nam daje posebnu ulogu, ali ona košta. Cena je da moramo da se uključujemo na smislen način", smatra arhitekta.

Istakao je da arhitekte imaju obavezu, ne samo prema "vidljivim klijentima", onima koji poručuju projekte i plaćaju ih, nego i "nevidljivim klijentima", koji rade i žive u njihovim zgradama ili ih možda samo posećuju i pored njih svakodnevno prolaze.

"Moramo na neki način da predstavljamo te klijente, kao i one koji nas plaćaju", istakao je umetnik.

Čiperfild je rođen u Londonu, a odrastao na imanju u Devon, gde su prema njegovim rečima, štale i pomoćne zgrade seoskih domaćinstava oblikovale njegove prve utiske o arhitekturi. 

Biro "David Chipperfield Architects" osnovao je u Londonu 1985. a kasnije otvorio kancelarije i u Berlinu, Šangaju, Milanu i Santjago de Komposteli u Španiji.

Čiperfild je 52. laureat Prickerove nagrade za arhitekturu koja je ustanovljena 1979. Dobitnici dobijaju grant u iznosu od 100.000 dolara i bronzanu medalju.

Komentari (0)

Kultura