Aktuelno iz kulture

Tango opera " Maria de Buenos Aires" iz Kragujevca gostuje u Pozorištu na Terazijama

Komentari

Autor: Tanjug

09/03/2023

-

10:45

Tango opera " Maria de Buenos Aires" iz Kragujevca gostuje u Pozorištu na Terazijama
Tango opera " Maria de Buenos Aires" iz Kragujevca gostuje u Pozorištu na Terazijama - Copyright Printscreen

veličina teksta

Aa Aa

Tango opera "Maria de Buenos Aires"  u produkciji Opere Nova iz Kragujevca gostuje u nedelju 2. aprila na sceni Pozorišta na Terazijama sa početkom u 19.30 časova.

Ova, jedina tango opera na svetu, premijerno je izvedena 8. maja 1968. godine u Buenos Ajresu. 

Remek-delo čuvenog kompozitora Astora Pjacole i libretiste Horasija Ferera je čudesan spoj poezije, plesa i tanga. 

To je priča i o tangu – njegovom umiranju i vaskrsenju, prožeta tugom, ljubavlju, nežnošću, strašću, besom ali i verom u život.

Autori povlače paralelu između sudbine Isusa Hrista i Marije iz Buenos Airesa, ali ona je i sam grad, žena, tango, posrnulo društvo siromašno duhom…

Zanimljivo je da je Opera Nova od svog osnivanja pre četiri godine uspela da u Kragujevcu koji nema opersku scenu i koncertnu dvoranu, realizuje već četiri operske premijere sa preko 15 repriza za koju se uvek traži karta više, što jasno govori o želji, entuzijazmu i umetničkom kapacitetu sa jedne strane i potrebi publike za daljim kulturološkim razvojem i kvalitetnim umetničkim sadržajem.

Producent opere je Miljan Beloica, reditelj Petar Lukić, a dirigent Ivan Marković. Za scenografiju je zadužena Ana Kolbianova, kostimografiju Alina Linjkova Veljković, a koreografiju Danijela Sagić.

Glavne uloge igraju: Zorica Beloica, Aleksandar Mišović i Čedomir Štajn.

Tango opera "Maria de Buenos Aires" premijerno je izvedena u Knjaževsko-srpskom teatru u Kragujevcu 21. decembra prošle godine.

Komentari (0)

Kultura