Aktuelno iz kulture

Sinergija mladih muzičara sa Krfa i iz Zemuna: "U čast predaka, za budućnost potomaka"

Komentari

Autor: Maja Popović, snimatelj: Vuk Belić

13/03/2023

-

22:03

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Direktorka Muzičke škole "Krf" s istoimenog grčkog ostrva, Aleksandra Tzuma i pomoćnik direktora Muzičke škole "Kosta  Manojlović" iz Zemuna, Goran Stojanović potpisali su ugovor o saradnji, dan uoči prvog zajedničkog nastupa njihovih učenika. Osim druženja, cilj koncerta je i prikupljanje sredstava za izgradnju dečijeg obrazovnog kampa na Krfu. 

"Ja se nadam da ćemo nastaviti saradnju. Mi ćemo se uvek rado odazvati da na ovako jednom događaju nastupimo i da damo na svoj način, najbolje što umemo svoj doprinos ovoj priči", kaže za Euronews Srbija Blaženka Biočić, nastavnica Muzičke škole "Kosta Manojlović".

Euronews

 

Susret dveju škola organizovali su Krfsko društvo grčko-srpskog prijatljstva i "Srb i ja". Osim druženja, cilj je prikupljanje sredstava za izgradnju dečijeg obrazovnog kampa na Krfu.  

"Drago nam je da smo konačno uspeli da spojimo dve muzičke škole. Našu decu, sa našom decom, jer mi na Krfu želimo da napravimo dečiji kamp, gde bismo želeli da naša deca zajedno kampuju i uče istoriju sa grčkom decom", smatra Željko Popović, predsednik Krfskog društva grčko-srpskog prijateljstva.  

U Mesongiju, na mestu gde su se nalazili logori Šumadijske divizije na Krfu, pod maslinama ušuškan je plac koji bi već sledeće godine mogao biti mesto sklapanja drugarstava nekih novih generacija. Kapara je uplaćena, plac je očišćen i sada sledi njegova otplata i izgradnja montažnih kućica. 

Euronews

Miloš Ković

"Mislim da je važno da svako naše dete, svaki naš građanin bar jednom u životu dodje na Krf. Za nas je Krf mesto sećanja, mesto upomena. To su uspomene na stradanja i na podvige naših predaka. Kada dođete na Vido, to malo ostrvce prekoputa Krfa, ne možete da ostanete ravnodušni. Prosto, postoje mesta koja nas podsećaju na to ko smo i odakle dolazimo. Krf je jedno od takvih mesta", kaže prof. dr Miloš Ković, istoričar.

Svoj doprinos ovoj ideji dali su hor Društva grčko-srpskog prijateljstva “Irida” iz Sremske Mitrovice i hor helenske fondacije za kulturu "Helenofonija" iz Beograda, ali i Osnovna škola "Kasiopi" sa Krfa, čiji je plesni ansambl upotpunio nastup na Kolarcu.  

Euronews

 Konstandinos Zervopulos

 Konstandinos Zervopulos, direktor te škole, za Euronews Srbija kaže da se oseća predivno.

"Nije prvi put da dolazimo u Srbiju. Već sam upoznat sa gostoprimstvom ovog naroda. Duboko smo dirnuti kompletnom ovom atmosferom, gostoprimstvom i proslavom prijateljstva koje se odigralo danas u Beogradu", rekao je Zervopulos.

Za neke je ovaj nastup bio posebno emotivan, jer kako objašnjava profesor Ralis sa Krfa, nastavnici su za svoje učenike poput mostova - Oni su tu da ih prevedu korak dalje i moraju znati kada je momenat da se sklone i iz prikrajka posmatraju kako učenici postaju nečiji mostovi. Tako je Ralis dirigovanje horom prepusio mladoj Nefeli.  

"Tremu sam iz nekog razloga imala na probama, ali reči gospodina Ralisa su me jako dirnule, I mene i moje kolege i profesore i publiku. On je to izneo na jako lep način i načinio prvi korak za ono što zaista želim da radim", rekla je učenica muzičke škole "Kerkira".

Kanula je i poneka suza, uglavnom radosnica, ali mnogo više je bilo iskrene zabave i smeha.

"Zaista smo se predivno proveli i koliko smo videli, i publika se lepo provela. Smejali smo se, prevali smo tačno, nismo se ni u jednom momentu uplašili, išlo je kako je išlo i mislim da je bilo vrlo dobro. Kako i na kraju kada smo se ujedinili sa drugim horovima, bilo je jako lepo", rekla je Nefeli.

Euronews

Ivan Aleksandrov

Ivan Aleksandrov, učenik Muzičke škole "Kosta Manojlović" nije krio oduševljenje.

"Pravo da vam kažem ja sam presrećan. Pre svega zato što mislim da je prevelika čar i zadovoljstvo da svi mi mladi možemo da se prikažemo na Kolarcu - to je za nas kao neki hram. Bilo je sjajno svirati sa njima. Ipak su oni muzičari na jedan njihov način i kad se sklope dve zemlje, dve muzike, mislim da je u pitanju jedan spektakl", rekao je Aleksandrov.

Sinergija muzičara, plesača i publike možda je i najači utisak koji su posetioci poneli s ovog koncerta. Istoričar Ković ističe da nas ovakvi događaji podsećaju na trajnost veza između Grčke i Srbije.

"Bez obzira na sva carstva koja su se oko nas podizala i propadala vekovima, bez obzira na sve mene u političkim odnosima, bez obzira na ceo taj svet koji se oko nas podiže i ruši, ta trajnost veze između Srba i Grka ostaje. To prepoznavanje kroz vekove i kroz prostore, to smo mogli večeras da vidimo", rekao je Ković.

Komentari (0)

Kultura