Aktuelno iz kulture

Srbiju na Bijenalu u Veneciji predstavlja rad "U refleksijama...": Kako su jugoslovenske arhitekte gradile po Africi

Komentari

Autor: Tanjug

14/03/2023

-

13:59

Srbiju na Bijenalu u Veneciji predstavlja rad "U refleksijama...": Kako su jugoslovenske arhitekte gradile po Africi
Srbiju na Bijenalu u Veneciji predstavlja rad "U refleksijama...": Kako su jugoslovenske arhitekte gradile po Africi - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja

veličina teksta

Aa Aa

Na 18. Međunarodnoj izložbi arhitekture u Veneciji, koji će trajati od 20. maja do 26. novembra, Srbiju će predstavljati rad "U refleksijama…" autorskog tima Ive Njunjić i Tihomira Dičića.

Okosnicu srpske izložbe na venecijanskom bijanalu čini objekat Međunarodnog sajma u Lagosu, projekat koji je osmislio i vodio arhitekta Zoran Bojović, a građen je od 1974. do 1976. godine, kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Njunjić i Dičić su posetili Nigeriju u februaru, a "njihovi susreti sa arhitekturom Sajma, imaju za cilj sagledavanje i aktiviranje procesa vezanih za ove prostore danas".

Autori nastoje da "ustanove prostorne i vremenske refleksije i kao rezultat predstave jednu arhitektonsku identitetsku celinu", koja bi trebalo da "afirmiše hitnost i potencijal sadašnjeg trenutka, u kontekstu izazova budućnosti u kojima se ova arhitektura može prepoznati kao resurs".

"Projekat 'U refleksijama…' usmerava pažnju na arhitekturu kreiranu kroz međunarodnu saradnju, posmatrajući je kao potencijal i resurs za budućnost", ističe se u saopštenju.

Podseća se da je od jugoslovenskih preduzeća najveću građevinsku delatnost na globalnom jugu od šezdesetih godina prošlog veka imao beogradski Energoprojekt, čiji su izgrađeni objekti bili u ulozi međunarodne saradnje, kao što su kongresni centri, hoteli, aerodromi i međunarodni sajmovi. 

"Ovi projekti upisali su afričke gradove na globalnu mapu nakon perioda kolonizacije. Jugoslovenske arhitekte deluju u duhu nesvrstanosti i međunarodne saradnje, a projekte su pratile i analize lokalne kulture, ankete sa lokalnim stanovništvom i implementacija znanja stečenih na licu mesta", kaže se u saopštenju.

Kako je navedeno, Međunarodni sajam u Lagosu bio je odredište na kojem su se nekada sastajali posetioci Svetske izložbe, a danas je mesto koje grad pritiska težinom narasle demografske strukture, pošto "opasane neurednim barakama i dalje stoje sajamske hale čiju arhitekturu je potrebno ponovo čitati".

Sadržaj izložbe predstavlja anatomiju Međunarodnog sajma u Lagosu, a ulaskom u paviljon posetilac se zatiče u elipsi, vremensko-prostornoj mapi.

"Od početka nam je privukao pažnju jedinstven period u prošlosti, kada su arhitekte iz naše sredine bile u prilici da oblikuju prostore širom sveta. Mondijalizacija arhitekture koja je svoja saznanja razvijala u odnosu na druge kulture", naveli su autori. 

Njunjić i Dičić su dodali da su ih privukle "dinamične promene koje su ovaj projekat u poslednjih 20 godina preoblikovale, iz internacionalnog sajma u haotični hipermarket". 

Rad "U refleksijama…“ izabran je na konkursu prošlog decembra od strane žirija u kome su bili Biljana Jotić, Dubravka Đukanović, Jelena Ivanović Vojvodić, Miljana Zeković, Snežana Vesnić, Ana Đurić i Jelena Mitrović, a komesar Srpskog paviljona 2023. godine je Slobodan Jović.

Izložbu će realizovati Muzej primenjene umetnosti Beograd pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura