Aktuelno iz kulture

Trupa "Introdans" iz Holandije otvara Beogradski festival igre: Koreografije na Bahovu muziku na sceni Madlenijanuma

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2023

-

15:30

Trupa "Introdans" iz Holandije otvara Beogradski festival igre: Koreografije na Bahovu muziku na sceni Madlenijanuma
BFI - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Holandska trupa "Introdans" iz grada Arnema sutra uveče od 20 sati svečano će otvoriti 20. izdanje Beogradskog festivala igre u Operi i teatru Madleanianum, najavila je autorska ekipa.  

Publici će biti priređen pravi omnibus, odnosno triptih spektakl sa odvojenim celinama različitih koreografa: "Prema želji”, "Corpus Bach" i "Duša", na muziku kompozitora Johana Sebastijana Baha. 

Prva konferencija za medije, kada je reč o predstavljanju umetnika i njihovih projekata 20. edicije BFI, održana je danas u Nacionalnoj fondaciji za igru, koju je vodila osnivač festivala Aja Jung.

Zapravo, 20. BFI je nezvanično počeo jednim zanimljivim prologom – francuskim jednočasovnim projektom "Pariski bal", prema koncepciji, libretu i režiji umetnice Blanke Li, iz Pariza, koji je odigran preko pedeset puta od 8. do 12. marta u bioskopu Balkan. 

Sva izvođenja tog čudesnog performansa sa okvirom savremenih tehnologija i virtuelne realnosti, za ograničen broj gledalaca, bila su – rasprodata. 

Grupa koja ima i do 200 nastupa u godini

Roel Voorintholt, umetnički direktor Introdansa, govorio je danas o istorijatu same trupe, nastale davne 1971.godine, tako da već više od pet decenija oduševljava svojom igrom publiku širom planete. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

Roel Voorintholt

On je istakao da imaju veliki broj radionica koje uključuju mlade umetnike da se što više afirmišu dalje kroz buduće projekte, i da u svojim igračkim predstavama imaju tematske večeri.  

Sada je to u ovom triptihu - Johan Sebastijan Bah i njegova muzika. 

Takođe, umetnički direktor je naveo da se u svojim produkcijama bave kolekcijom značajnih koreografa. 

Marieke van’t Hoff, direktorka Introdansa, naglasila je da se bavi menadžmentom trupe, koja ima barem 110 izvođenja na godišnjem nivou u celom svetu. 

Kada se tu kako kaže uključe i projekti koje realizuju sa decom, starijim licima, osobama sa posebnim potrebama ili invaliditetom, onda bude i do 200 nastupa u godini. 

Ona je otkrila da postoje četiri trupe na budžetu države kao što je Holandski teatar igre i upravo "Introdans", koji putuje po celom svetu i sa projektima bez reči uspeva da lako komunicira sa publikom i povezuje se sa svima, jer umetnost ima uvek zadatak da spaja, što njima ide od ruke. 
Na susretu sa medijima govorili su i Antonio Kolandrea, balet majstor, Nj.E. gospodin Joost Reintjes, ambasador Holandije.

Tanjug/Vladimir Šporčić

Marieke van’t Hoff

Misija trupe "Introdans" od osnivanja 1971, ostala je nepromenjena: pridobiti najširu publiku što postižu prikazivanjem atraktivnih produkcija namenjenih svim generacijama, u izvođenju igrača svetske klase, kako su naglasili iz direkcije. 

Introdans donosi publici najbolje i najzanimljivije komade poznatih koreografa, poput Roberta Batla, Sidija Larbija Šerkaujia, Lusinde Čajlds, Nilsa Kristija, Nača Duata, Jiržija Kilijana, Hansa van Manena, Elvina Nikolajsa, i mnogih drugih. 

Oni osvajaju nagrade i priznanja, pođednako u Holandiji i svetu, i Introdans je jedan od najznačajnijih izvoznih proizvoda u kulturnom sektoru. Trupa putuje od Amerike do Azije, od Švedske do Južne Afrike. 

BFI kao "kolaž koloritnih pigmenata"

Tokom proteklih deset godina, "Introdans" je posetio preko 30 zemalja, stalno nastupajući u Indoneziji, Kini, Južnoj Africi, Švajcarskoj i Velikoj Britaniji. 

Najprestižniji nastupi, pored predstava tokom kraljevskih državnih poseta, bili su na Novoj sceni Boljšoj teatra u Moskvi, u New Victory teatru na Brodveju, kao i na festivalu "Fall for Dance" u Njujorku.

Balet majstor Antonio Kolandrea, pohvalio je Beogradski festival igre da je kao "kolaž koloritnih pigmenata, mali delovi lepote", što ilustruje i katalog BFI. 

"Igrao sam sa čuvenim Rudolfom Nurejevim preko 20 godina i on je umeo da kaže da je igra kao seks, ne govorimo o tome, već samo to radimo, odnosno igramo, izvodimo komad. Za mene lično igra na sceni je zaista jedna velika ljubav, a Beograd ima jedan od najboljih festivala igre na svetu", naveo je Kolandrea. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

 

Baletski umetnik je rekao da ovde nije samo da bi podržao BFI, već je pre svega prisutan zbog mladih igrača. 

"Mislim da mladim nadama treba da se pruža velika podrška i podstrek, naročito posle perioda pandemije kovida. Istina, mladi su danas drugačiji nego u vremenu kada sam imao veliku sreću da radim sa Nurejevim. Njihovo emotivno vreme je različito, meni je potrebno da ih razumem. Oni su danas brzi, nemaju toliko izražene emocije, ipak su generacija savremenih tehnologija i društvenih mreža. Opet, svi ti mladi igrači su kao moja deca, iako nisam biološki otac", zaključio je Antonio Kolandrea. 

Joost Reintjes, ambasador Holandije, podsetio je da je "Introdans" već gostovao 2017. godine u Sava centru kao deo selekcije

Beogradskog festivala igre, a i sada obećava sa omnibusom takođe pravi spektakl. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

Joost Reintjes

On je istakao da im je veoma važno iz Holandske ambasade da podrže igračke trupe iz njihove zemlje i održe razmenu kulture sa Srbijom i celim svetom. 

Reintjes je naglasio da će Holandija biti prisutna sa dve produkcije na 20. BFI. 

Bahove note kao inspiracija

Osim "Introdansa" sutra u Madlenianumu čija je predstava već danima unapred rasprodata, ljubitelji savremene igre će 7. i 8. aprila samo u Novom Sadu gledati i "Holandski teatar igre 1" iz Haga u Srpskom narodnom pozorištu. 

Prvi segment od 25 minuta ovog triptiha jeste "Prema želji" koreografa Andonisa Foniadakisa, na muziku Johana Sebastijana Baha, čija je originalna premijera održana 2004, a onda je obnovljena ove godine u Ženevi - “Ballet du Grand Theatre de Geneve".

Kako kažu, "Prema želji" je vrtlog energije i želje, postavljen na uvodne horove iz Bahovih pasija po Mateju i Jovanu. Andonis Foniadakis je odrastao u Jerapetri, na Kritu. 

Svoje igračko obrazovanje stekao je u Školi Niki Papadaki u rodnom gradu, a kasnije u Državnoj baletskoj školi u Atini. Na kraju školovanja, dobio je stipendiju Fondacije Marije Kalas i nastavio usavršavanje u Bežarovoj školi u Lozani. 

Kao igrač, bio je angažovan u Baletu Morisa Bežara, Baletu Opere u Lionu. 

Potpisao je scenski pokret za američki film "Noa" Darena Aronofskog, 2014. godine, gde je glumio Rasel Krou. 

Drugi fragment "Corpus Bach" od 15 minuta realizovali su tandem koreografa - Sidi Larbi Šerkaulji i Nikolas Vladislav, prvo 2005. za "Les Ballets C. de la B." , da bi se obnova realizovala ove godine. 

Na Bahove note, koreografija i muzika su idealni partneri, i u razigranom komadu, a Šerkauji podiže ovo partnerstvo na potpuno novi nivo, kako su opisali iz trupe, te svaka nota koju na sceni odsvira violončelista, oslikava se na telima igrača, od nožnih do vrhova prstiju.

Kao dete, flamansko-marokanski koreograf, Sidi Larbi Šerkauji (47) rođen u Antverpenu (Belgija), je želeo da slika svet oko sebe, a inspirisan pop zvezdom Majklom Džeksonom - počeo je da igra. 

Tanjug/Vladimir Šporčić

Aja Jung

Tako je za kratko vreme dospeo u pozorišne i televizijske programe, a onda odlučio da svoje obrazovanje u oblasti igre, proširi u školi P.A.R.T.S. 

Upravo tamo je došao u kontakt sa radovima velikih majstora poput Vilijama Forsajta, Pine Bauš i Triše Braun, ali i različitim stilovima ulične igre. 

Kod nas na BITEF-u dobio je nagradu za komad “Rien de Rien”, nastao za trupu Les Ballets C de la B., laureat je nagrada Nižinski, i Sera Lorensa Olivijea (zajedno sa kolegom Damjenom Žaleom). 

Šerkauji je kreirao koreografiju za film Džoa Rajta “Ana Karenjina”, u kome su igrali Kira Najtli i Džud Lou, ali i sarađivao sa Damijenom Žaleom i Marinom Abramović na postavci “Bolera” za Balet pariske Opere. 

"Duša" je treća koreografija Manuela Vinjulaup, od 20 minuta, ponovo na muziku Baha, čija je premijera u produkciji “Introdansa” bila početkom ove godine. 

Putovanje sa ciljem uklanjanja slojeva koji nas udaljavaju od onoga što jesmo, koje pokušava da dostigne stanje unutrašnje istine, slobode, mira i uzdizanja ka čistom izrazu naše duše, to je ukratko suština tog segmenta. 

Manuel Vinjul je nagrađivani koreograf i umetnički direktor sopstvene trupe, sa sedištem u Njujorku, a u karijeri izvodio je dela Hofeša Šehtera, Andonisa Fonjadakisa, Jua Stromgrena. 
Njegovi radovi su izvođeni na važnim scenama i festivalima širom sveta. 

Komentari (0)

Kultura