Aktuelno iz kulture

Najavljen jubilarni 20. Beogradski festival igre: Hrabra i fantastična selekcija

Komentari

Autor: Tanjug

03/03/2023

-

15:26

Najavljen jubilarni 20. Beogradski festival igre: Hrabra i fantastična selekcija
BFI - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Jubilarno 20. izdanje Beogradskog festivala igre biće možda najuzbudljivije do sada za posetioce, najavila je danas direktorka manifestacije Aja Jung na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

Na konferenciji, kojoj su prisustvovali predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić, ministarka kulture Maja Gojković i brojni ambasadori, Jung je istakla da festival ima "neverovatno zanimljivu selekciju".

Jung je podsetila da je njen "festival oduvek pravio iskorake" i da će ovaj put od 8. marta biti izvođena prva VR predstava "Pariski bal" koreografkinje Blanke Li, koja je imala premijeru 2021. godine na Filmskom festivalu u Veneciji.

"Imamo fantastičnu selekciju, rekla bih da je možda hrabrija u programskom smislu zato što dovodi različite stilove. Imamo flamenko, izuzetan igrač Izrael Galvan dolazi u Beograd", rekla je Jung novinarima. 

Prema njenim rečima, među iskoracima festivala je prva cirkuska predstava francuskog Galaktik ansambla "koja je za sve generacije, mogu da dođu i najmlađi". 

Tanjug/Sava Radovanović

 

Prisećajući se prethodnih 20 godina, Jung je rekla da je za nju "to bila neprekidna borba za igru, a ako pitate publiku, to je verovatno lepota".

Na početku Beogradskog festivala igre pokušali su da "otkriju savremenu igru tradicionalnoj sredi koja je više želela da razume baletsku umetnost", i da se nametnu među važne festivale u svetu i ubede bitne umetnike da dođu u Beograd.

"Kad nas je važni svet umetničke igre prihvatio u svoju porodicu počeli smo malo da smetamo i štrčimo u svom dvorištu. Ipak, uvek smo imali svoju publiku i tačno prijatelja koliko je potrebno", navela je Jung.

Prema njenim rečima, Beogradski festival igre se danas u Srbiji takmiči "uglavnom sami sa sobom", a program koji donosi u umetničkom smislu je "verovatno najreferentniji u okviru svoje i drugih bliskih formi".

Jung je dodala da publika i svetska kritika smatraju da je "ovo jedistven festival koji daje presek svetskih komada sa svetske scene kada su u vrhu svetskog interesovanja, što je samo po sebi ogroman uspeh".

"Da li će festival preživeti ovu godinu i naredne, ovde ili na drugom mestu, da li ćemo imati scene za igranje - ne znamo", navela je Jung.

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić je čestitao jubilej festivalu istakavši da ga tradicija čini jednim od pet najznačajnijih evropskih festivala igre.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Prema njegovim rečima, Beogradski festival igre je svetski brend i "manifestacija koja je zaštitni znak naše prestonice, na koju je čitava Srbija ponosna".

Ministarka kulture Maja Gojković je rekla da je njeno ministarstvo i ove godine prepoznalo značaj i kontinuirano podržava manifestaciju"koja 20 godina našu zemlju čini međunarodnom prestonicom vrhunske umetničke igre".

"U narednih mesec dana publika će imati priliku publika vidi bogat program od 30 koreografskih postavki koje će biti predstavljene u Beogradu i Novom Sadu. Neka od ovih dela će biti premijere", navela je Gojković. 

Prema njenim rečima, protekle dve decenije na Festivalu igre je 317 trupa predstavilo svoja dela, a "impoznanto je da je oko 350.000 ljudi došlo na predstave", domaće publike i mnogo stranih znalaca.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Gojković je reklada će festival u Ministarstvu kulture "uvek imati sigurnog partnera".

Što se tiče "izazova prostora gde može da širi kapacitete" festival, Gojković je dodala da "svi sanjamo da dobijemo jednog dana Nacionalni centar za igru". 

Ambasador Francuske Pjer Košar je rekao da nekoliko francuskih trupa učestvuje na festivalu i da se nada da će u predstavama i proslavi jubileja uživati posetioci svih uzrasta.

Ambasador Holandije Just Reintjes je da se od holandskih izvođača ove godine "može očekivati nešto spektakularno", i zahvalio se Jung što "dovodi najbolje od holandskog plesa u Srbiju". 

Italijanski ambasador Luka Gori je podsetio da imaju dugu saradnju sa Jung, koju će rado nastaviti, a sada u Beograd dolazi 37 italijanskih umetnika i tehničara, od kojih se mogu očekivati kreativni, iznenađujući i eksperimentalni nastupi.

Španski ambasador Raul Bartolome Molina je čestitao Jung "što je dobar organizator" i što je Beogradski festival igre jedan od jnajznačajnijih u Evropi, dok je ambasador Izraela Jahel Vilan je podsetio da su u proteklih 20 godina neki od najistaknutijih izraelskih plesača nastupali na festivalu.

Tanjug/Sava Radovanović

 

Jung je čestala je na jubileju i festivalu i ambasadorka Grčke Maria Levanti, dok je ambasadorka Velike Britanije Sian Mekleod na srpskom jeziku primetila "neverovatan razvojni put festivala, koji je za samo nekoliko godine postao jedan od najznačajnih u Evropi u oblasti plesa". 

Zamenica šefa delegacije Evropske unije Plamena Halačeva je poželela sjajan festival i izrazila želju da nastave saradnju, dok je zamenik nemačke ambasadorke Karsten Mejer Vifhauzen istakao da se radi o "izuzetnom kulturnom događaju ne samo za Srbiju".

Za kraj festivala predviđeni su nastupi londonske Hofeš Šekter kompanije 12. i 13. aprila u Madlenijanumu.

Komentari (0)

Kultura