Aktuelno iz kulture

Izložba "Helena, serbiae regina" od petka u Galeriji Akademije umetnosti: Jačanje kulturne saradnje Srbije i Francuske

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2023

-

23:14

Izložba "Helena, serbiae regina" od petka u Galeriji Akademije umetnosti: Jačanje kulturne saradnje Srbije i Francuske
Izložba "Helena, serbiae regina" od petka u Galeriji Akademije umetnosti: Jačanje kulturne saradnje Srbije i Francuske - Copyright Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE/Mladen Sekulić

veličina teksta

Aa Aa

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković izjavila je večeras, otvarajući izložbu "Helena, serbiae regina", posvećenu Jeleni Anžujskoj srpskoj vladarki i jednoj od najznačajnijih ličnosti srednjevekovne Srbije, da se ovom izložbom osvetljava značajna stranice srpske istorije i kulture.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva kulture, Gojković je, na otvaranju izložbe priređene povodom 75 godina postojanja Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Galeriji Akademije umetnosti u Novom Sadu, istakla da je ova izložba pored svoje umetničke i naučne vrednosti i dobar primer kulturne diplomatije.

"Ova jedinstvena i inspirativna postavka doprinosi jačanju kulturne saradnje i prijateljstva Srbije i Francuske i uvrštena je u ovogodišnji program tradicionalne manifestacije Mesec frankofonije u Srbiji", ukazala je ministarka.

Tanjug/MINISTARSTVO KULTURE/Mladen Sekulić

 

 

Ministarka kulture je dodala da su kroz život Svete kraljice, monahinje i svetiteljke Jelene Anžujske i njenu zadužbinu, prikazani snaga i moć srednjevekovne Srbije i izuzetna stvaralačka dostignuća toga doba, koja su zauzela važno mesto u našoj kulturnoj i duhovnoj baštini.

Gojković je podsetila da kao svedočanstvo i odraz kraljičinog života, manastir Gradac u građevini ujedinjuje zapadnu umetnost i vizantijsku tradiciju, a istovremeno, baš kao u vreme svog nastanka, podseća na važnost spajanja, razumevanja i prožimanja kulturnih prostora i obrazaca.

Ministarka je podsetila da je Jelena Anžujska, supruga kralja Stefana Uroša Prvog i majka kraljeva Dragutina i Milutina, pored carice Jelene, supruge Dušana Silnog, najčešće oslikavana žena srpskog srednjovekovnog freskoslikarstva.

"Jedina je srpska kraljica kojoj je posvećeno posebno žitije. Milosrdna, prosvećena i odvažna, bila je na neki način i preteča rodne ravnopravnosti u Srbiji. Ostavila je dubok trag u kulturi, zadužbinarstvu i prosvetiteljstvu i svojim delom i nama danas dala mogućnost da svetu prikažemo najlepše delove našeg nacionalnog i kulturnog identiteta", napomenula je Gojković.

Komentari (0)

Kultura