Aktuelno iz kulture

"Mona Liza iz dubina" i druga blaga iz jedne olupine: Kako su dragocenosti iz ere "zlatne groznice" našle nove vlasnike

Komentari

Autor: ArtNet

21/03/2023

-

07:21

"Mona Liza iz dubina" i druga blaga iz jedne olupine: Kako su dragocenosti iz ere "zlatne groznice" našle nove vlasnike
"Mona Liza iz dubina" i druga blaga iz jedne olupine: Kako su dragocenosti iz ere "zlatne groznice" našle nove vlasnike - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zbog zagonetnog osmeha, fotografija nepoznate žene pronađena u olupini broda "S.S. Central America" proglašena je "Mona Lizom iz dubina", a sada je na aukciji prodata po visokoj ceni zajedno sa ostalim dragocenostima pronađenim na dnu mora.

Brod poznat kao "Brod zlata" potonuo je 1857. godine dok je prevozio 10 tona zlata u eri kalifornijske "zlatne groznice". U njegovoj olupini pronađen je 421 predmet koji se našao na nedavno održanoj aukciji, a prodati su za neverovatnih 1,1 miliona dolara.

"S.S. Central America" bio je veliki padobrod koji je potonuo tokom udara uragana nadomak obala američke države Karoline dok je prevozio zlato iz San Franciska do Njujorka, preko Paname. Vađenje dragocenosti iz njegove olupine trajalo je godinama i obavljano u etapama od 1988. do 1991, a zatim ponovo 2014.

profimedia

 

Najskuplji predmet ponuđen na nedavnoj aukciji bila je zlatna poluga sa potpisom poznatih procenjivača kvaliteta dragocenih metala Džona Glovera Keloga i Avgustusa Humberta. Poluga teška dve funte (nešto manje od jednog kilograma) prodata je za 138.000 dolara, daleko više nego što bi danas koštala "obična" poluga iste težine (oko 60.000 dolara). 

Od 577 takvih poluga pronađenih u olupini parobroda, čak 373 napravila je ista firma.

Istoričari tvrde da je potonuće broda doprinelo finansijskoj krizi poznatoj kao "Panika 1857." kada su banke u Njujorku zavisile od isporuka zlata. Pored gotovo 13.000 kilograma zlata, "S.S. Central America" u vodeni grob odnela je i 425 od 578 putnika i posade. 

profimedia

Zlatni broš Sema Branana

Na aukciji je prodat i 18-karatni zlatni broš koji je prvi milioner Kalifornije, biznismen Sem Branan poslao sinu u Ženevi, kao poklon za njegovog učitelja. Na poleđini je ugravirano: "A. Rediger od njegovog malog učenika. Sem Branan Mlađi, Kalifornija". Broš je dostigao cenu od 49.200 dolara. 

Prozor kabine kapetana, koji i dalje može da se otvori, prodat je za 18.500 dolara, dok je šest flaša piva u kojima se još nalazi originalni sadržaj, prodato za oko 1.087 dolara po komadu. 

Kada je reč o "Mona Lizi iz dubina", restaurirani portret dostigao je cenu od impresivnih 73.200 dolara.

Komentari (0)

Kultura