Aktuelno iz kulture

Pozorište iz Osijeka priprema predstavu "Maratonci trče počasni krug": Novi upravnik poručuje da su "svesni rizika"

Komentari

Autor: Jutarnji list

03/04/2023

-

12:04

Pozorište iz Osijeka priprema predstavu "Maratonci trče počasni krug": Novi upravnik poručuje da su "svesni rizika"
Pozorište iz Osijeka priprema predstavu "Maratonci trče počasni krug": Novi upravnik poručuje da su "svesni rizika" - Copyright Printscreen YouTube/Centar film

veličina teksta

Aa Aa

Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku dobilo je novog upravnika Vladimira Hama, koji planira da postavi pozorišnu verziju kultnog filma Slobodana Šijana "Maratonci trče počasni krug".

Upravnik je govoreći za "Jutarnji list" otkrio je da novu sezonu počinju dramatizacijom romana "Jom Kipur" osiječke književnice Ivane Šojat, posle čega će publika moći da pogleda aptaciju "Maratonaca". 

"Svestan sam da je to riskantno, jer će ljudi koji poznaju film očekivati isto i u pozorištu. Hoćemo li im dati isto, videćemo kad proizvod bude gotov, ali sigurno će biti dobro. Posao smo već dogovorili s rediteljkom Oljom Đorđević, koja ima veliko pozorišno iskustvo, posebno kada su u pitanju komedije. U HNK je već režirala komediju 'Sumnjivo lice'", kazao je Ham.

Ideja je, kako on objašnjava, da privuku publiku koja nije tradicionalno pozorišna.

"Treba nam što šira ponuda, jer smatram da ponuda stvara potražnju, pa moramo nuditi što više proizvoda. Želim da repertoar bude aktuelan i društveno angažovan, uz pomenuti deo namenjen konzervativnijoj publici, ali i više gostovanja koja će pozorištu doneti bolju poziciju na hrvatskom i regionalnom tržištu", rekao je Ham.

Film "Maratonci trče počasni krug" smešten je u 1935. godinu, neposredno nakon ubistva kralja Aleksandra u Marseju. Gledaoci prate porodicu Topalović, stanovnike jedne srpske palanke i u čijem je vlasništvu pogrebna firma. Nakon što najstariji član porodice i osnivač biznisa Pantelija Topalović premine, počinje borba za njegovo nasledstvo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura