Aktuelno iz kulture

Britanski javni servis predviđa rezultate Evrosonga: Da li je Srbija među favoritima?

Komentari

Autor: BBC

07/04/2023

-

17:34

Britanski javni servis predviđa rezultate Evrosonga: Da li je Srbija među favoritima?
Britanski javni servis predviđa rezultate Evrosonga: Da li je Srbija među favoritima? - Copyright Prinskrin/Youtube/RTS Pesma Evrovizije, Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Do početka ovogodišnje Evrovizije ostalo je nešto više od mesec dana, a britanski javni servis (BBC) koji organizuje ovogodišnje takmičenje umesto prošlogodišnjeg pobednika Ukrajine, sada predviđa pobednike.

Njihov kritičar Mark Sevidž primećuje da u "neizbežnom naletu balada" ima i nekoliko "dragulja". Napominje kako je pesme rangirao po sopstvenom nahođenju i pozvao čitaoce da se ne ljute, pošto je čar Evrovizije u tome da svako ima svoje favorite.

Sevidž podjednaku šansu za pobedu daje predstavnicama Švedske i Francuske, dok smatra da najmanje šanse za prolazak u finale imaju Azerbejdžan, Kipar, Danska, Grčka, Irska, Poljska, Rumunija, San Marino i Švajcarska.

Švedsku predstavlja Lorin, evrovizijska pobednica 2012. godine. Ističe kako je njena pesma "Tattoo" "olujna trens himna koja će vas oduvati kao uragan".

"Početna melodija podseća na 'Winner Takes It All' grupe Abba, a scenografija je spektakularna", ističe Sevidž.

Kada je reč o predstavnici Francuske La Zari, kritičar BBC navodi da bi upravo ona mogla da donese prvu pobedu toj zemlji posle 45 godina.

Sevidž navodi da francuska pevačica na "Evrosong" donosi "opojan spoj dzez vokala i prigušenih disko ritmova", a poredi je i sa Duom Lipom.

Što se tiče zemalja regiona, Srbiji predviđa najbolji rezultat, ali i Hrvatsku i Sloveniju vidi u finalu.

Pesmu "Samo mi se spava" opisuje kao uznemirujući elektro hit koji korene vuče iz mračnih dana lokdauna 2020. godine, što je Luk Blek i objasnio u jednom intervjuu.

Sevidž se pita da li je naša pesma previše eksperimentalna za "Pesmu Evrovizije", ali smatra da će biti tik uz deset najboljih pesama u finalu.

Za grupu Let 3 koja predstavlja Hrvatsku procenio je da će se kvalifikovati u finale, ali nije navodio kakav plasman očekuje, dok je za slovenački bend Joker Out predvideo da će se naći na začelju finala – među poslednjih pet pesama.

"Pesma Evrovizije" održava se od 9. do 13. maja. Srbija učestvuje u prvom polufinalu, 9. maja, a Luk Blek nastupa pod rednim brojem 3. Najboljih deset iz oba polufinala plasiraće se u finale, u koje su se automatski plasirale zemlje "velike petorke" i Ukrajina kao prošlogodišnji pobednik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura