Aktuelno iz kulture

"Papin egzorcista" naljutio udruženje isterivača đavola: Film inspirisan stvarnim događajima, ali "nepouzdan"

Komentari

Autor: Guardian

11/04/2023

-

08:38

"Papin egzorcista" naljutio udruženje isterivača đavola: Film inspirisan stvarnim događajima, ali "nepouzdan"
Jonathan Hession/Sony Pictures - Copyright Jonathan Hession/Sony Pictures

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodno udruženje egzorcista kritikovalo je novi horor "Papin egzorcista" sa Raselom Krouom na osnovu objavljenog trejlera, nazvavši ga "nepouzdanim".

U filmu na čijem posteru stoji da je "inspirisan istinitim svedočanstvima o ocu Gabrijelu Amortu, glavnom egzorcisti Vatikana", Rasel Krou igra glavnog protagonistu koji dobija zadatak da istraži slučaj zaposednutog dečaka. U tom procesu on otkriva "vekovima staru zaveru" koju je Vatikan "očajnički pokušavao da sačuva skrivenom".

U saopštenju objavljenom prošlog meseca, Međunarodna asocijacija egzorcista nazvala je naslov "pretencioznima" i kritikovala zaplet jer baca "neprihvatljivu sumnju u to ko je pravi neprijatelj - đavo ili crkvena vlast".

Amort, koji je umro 2016. godine, pomogao je osnivanje Međunarodnog udruženja egzorcista koje služi kao grupa za pritisak u okviru Vatikana. Iako je u početku njene aktivnosti odbacivao papa Jovan Pavle Drugi, od 2014. udruženje je dobilo i zvaničan pečat koji im daje legitimitet.

"Konačni rezultat je da se usadi uverenje da je egzorcisam nenormalan, monstruozan i zastrašujući fenomen, čiji je jedini protagonista đavo i sa čijim se nasilnim reakcijama možemo suočiti samo uz velike teškoće. To je upravo suprotno onome što se dešava u kontekstu egzorcizma koji se praktikuje u katoličkoj crkvi ukoliko se poštuju direktive koje ona propisuje", stoji u saopštenju.

Iz organizacije navode da će opširniju kritiku filma dati nakon što pogledaju ostvarenje u celosti. 

Pravi Amort je bio partizan u Drugom svetskom ratu, koji je tvrdio da je za života izveo više od 60.000 egzorcizama, da je svakodnevno pričao sa đavolom (koji mu je odgovarao na italijanskom) i da su oni koji su bili zaposednuti povraćali komade stakla i gvožđa.

Jonathan Hession/Sony Pictures

 

 

Bio je i veliki ljubitelj filmova, a družio se i Vilijamom Fridkinom, rediteljem njegovog omiljenog filma "Isterivanje đavola" iz 1973.

Dr Džozef Lejkok, docent na studijama religije Univerziteta u Teksas i autor "Knjige o egzorcizmu", kritikovao je postupak Udruženja egzorcista.

"Mislim da su u potpunosti svesni da su imali višestruku korist od filmova kao što je 'Egzorcista' i pažnje koju su u javnosti privukli takvi horor filmovi. Istovremeno, oni kažu: ono što mi radimo je ozbiljno, a to je samo film. To je kao da grizu ruku koja ih hrani", rekao je Lejkok, prenosi Guardian.

Katolička crkva je 1614. prvi put je objavila "Rituale Romanum", pravilnik o obavljanju egzorcizama, a čak je i devedesetih odobravala televizijski prenos takvih rituala, ali su od nedavno postali sporni.

Lejkok kaže da papa Franja mora da balansira između dve frakcije crkve: onih koji su posramljeni samim konceptom demonologije i onih koji se zdušno zalažu za tu ideju.

Takve podele dodatno je pojačao Fridkinov "Isterivač đavola", kog su pojedini zvali "spiritualnom pornografijom", koja je pojeftinila i senzacionalizovala hrišćanstvo, dok su drugi poput Amorta, bili zadovoljni što javnost ponovo razgovara o takvim temama.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu