Aktuelno iz kulture

Francuska platila rukopis Markiza de Sada 4,5 miliona evra

Komentari

Autor: Connexion France

11/07/2021

-

18:54

Francuska platila rukopis Markiza de Sada 4,5 miliona evra
"120 dana Sodome" Markiza de Sada - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuska je nabavila originalni rukopis "120 dana Sodome" Markiza de Sada za 4,5 miliona evra, sačuvavši to delo koje smatra nacionalnim blagom, objavilo je francusko Ministarstvo kulture.

Rukopis o seksualnim orgijama četiri bogataša, koji siluju, muče i ubijaju svoje svoje žrtve u zamku Crne šume, imao je tokom vekova burnu sudbinu, ali budućnost mu je sada sigurna u Francuskoj nakon što je privatni donator "uskočio s novcem".

Troškove otkupa rukopisa pokrio je Emanuel Busar, nekadašnji investicioni bankar i jedan od osnivača fonda Busar i Gavadan, prenosi Koneksijon Frans.

"Želeo je da demonstrira svoju posebnu vezanost za Biblioteku u Arsenalu, gde je njegov deda bio kustos između 1943. i 1964. godine", saopštilo je francusko Ministarstvo kulture.

Markiz de Sad, čije je puno ime glasilo Donasjen Alfons Fransoa, inspirisao je mnoge velike umetnike, uključujući slikara Fransiska Goju, pesnika Šarla Bodlera i filozofa Fridriha Ničea. 

Markizov doprinos književnosti bio je u senci kontroverzi koje je izazvalo njegovo pisanje sve do 20. veka, ali se onda fokus premestio na ispitivanje njegove filozofije, pa je tako prema njegovom prezimenu,  dobio naziv pojam "sadizam".

"120 dana Sodome" Markiz de Sad pisao je tokom zatvoreništva u Bastilji 1785. ali svoje delo nikad nije završio. Svitak na kom je ispisan dug je preko 12 metara i besprekorno je sačuvan zahvaljujući revolucionaru Arnou de Sant Maksiminu, koji ga je prodao aristokrati Markizu de Vilnevu-Transu.

Kasnije ga je otkupio nemački psihijatar, koji je i dozvolio prvo objavljivanje dela 1904. godine.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu