Aktuelno iz kulture

Posle 35 godina spušta se zavesa na izvođenje predstave "Fantom iz opere" na Brodveju

Komentari

Autor: USA today

16/04/2023

-

23:34

Posle 35 godina spušta se zavesa na izvođenje predstave "Fantom iz opere" na Brodveju
Posle 35 godina spušta se zavesa na izvođenje predstave "Fantom iz opere" na Brodveju - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Predstava Endrjua Lojda Vebera, "Fantom iz Opere", najdugovečnija i najčuvenija predstava u istoriji Brodveja skida se sa repertoara 16. aprila nakon 13.981 izvođenja tokom 35 godina. Razlog je novac, piše USA tudey.

Prodaja karata za popularni mjuzikl, koji je premijerno izveden u januaru 1988, počela je da opada tokom pandemije. Za tako skupu predstavu potreban je stalni priliv turista, ali se posetioci nisu vratili u očekivanom broju. 

„Fantom“, će međutim, završiti spektakularno.

Producenti su u septembru naveli da će se prikazivanje završiti u februaru, ali je onda prodaja karata porasla i skidanje s repertoara mjuzikla je pomereno za april.  Predstava na Brodveju traje dva sata i 30 minuta, sa jednom pauzom.

Skidanje s repertoara "Fantoma" znači bi da kruna najdugovečnije predstave pripada "Čikagu", koji je na repertoaru od 1996. godine. Sledeći je "Kralj lavova", koji je počeo da se izvodi 1997. 

 "Fantom" je osvojio više od 70 velikih pozorišnih nagrada tokom svoje istorije. Lista uključuje tri nagrade Olivije, pet nagrada Outer Critic Circle Avards i nagradu Evening Standard. 

Produkcija je osvojila sedam nagrada Toni, uključujući one za najbolji mjuzikl, i sedam nagrada Drama Desk u godini kada je postavljena. 

Njujorški Majestic Theatre, u 245. ulici u kome je izvođen "Fantom" izgrađen je 1927. godine i sama veličina od 1.645 mesta čini ga popularnim izborom za velike brodvejske produkcije.

Unutrašnjost i eksterijer zgrade su 1987. godine označeni kao znamenitosti Njujorka, čime je pozorište postalo neizbrisiv deo grada.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu