Aktuelno iz kulture

Morcheeba, Ana Popović, Van Gogh, Kralj Čačka prvi izvođači na ovogodišnjem Belgrade Beer Festu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/04/2023

-

09:25

Morcheeba, Ana Popović, Van Gogh, Kralj Čačka prvi izvođači na ovogodišnjem Belgrade Beer Festu
Morcheeba, Ana Popović, Van Gogh, Kralj Čačka prvi izvođači na ovogodišnjem Belgrade Beer Festu - Copyright Belgrade Beer Fest/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Belgrade Beer Fest, jedan od prepoznatljivih simbola prestonice i najveći festival piva u jugoistočnoj Evropi zvanično je najavio prve izvođače za ovogodišnje 20. izdanje, koje će se održati od 15. do 18. juna na beogradskom Ušću u organizaciji Skymusic-a i Grada Beograda.

Omiljena prestonička manifestacija u godini važnog jubileja na main stage dovodi Morcheebu, svetski poznati britanski bend, koji još od osnivanja, sredinom 90-ih, stvara jedinstvenu mešavinu trip-hopa, elektronske i downtempo muzike. Njihov debi album "Who Can you Trust?" doneo im je lojalne sledbenike i priznanja kritičara, a već sledeći, "Big Calm“ iz 1998. godine, katapultirao ih je do svetske slave. Album je iznedrio hit singlove "Part of the Process", “Blindfold” i "The Sea", a mnogi ga smatraju Morcheebinim remek-delom. U godinama koje slede, Morcheeba je nastavila da se razvija, a jedno od obeležja njihove muzike je upotreba semplovanja i inovativnih produkcijskih tehnika. Često u svoje pesme uključuju uzorke vintage vinila i terenske snimke, stvarajući bogat i teksturiran zvučni pejzaž. Njihova muzika je istovremeno atmosferska i privlačna, sa specifičnim vokalima Skaj Edvards koji služi kao savršena dopuna bogatoj instrumentaciji. Izdali su 10 albuma i čak 44 singla i EP-ja, i smatraju se jednim od najuticajnijih bendova na trip-hop sceni.

Belgrade Beer Fest/Promo

 

Drugi veliki headliner je Ana Popović, srpska bluz gitaristkinja koja se smatra jednom od najboljih na svetskoj muzičkoj sceni. Pet puta bila je nominovana za nagradu "Blues", a njen album "Still Making History" iz 2007. godine ušao je na Bilbordovu listu bluz albuma, gde je proveo 13 nedelja među 15 najboljih, a dostigao je vrhunac na 4. mestu. Sarađivala je sa najvećim muzičarima današnjice, koji je opisuju kao istinski talenat i snagu u svetu bluza i rok gitare, a njeni nastupi predstavljaju nesvakidašnji spoj electric funk-a, jazzy instrumentala i blues groove-a sa soul ženskim vokalom i neverovatnom energijom.

Belgrade Beer Fest/Promo

 

Van Gogh, poslednji veliki bend stvoren na ovim prostorima koji gotovo četiri decenije beskompromisno kroji domaću rock'n'roll scenu, na radost mnogobrojnih poklonika hard zvuka, nastupiće na ovogodišnjem Belgrade Beer Fest-u. Od "Tragova prošlosti" sa prvog studijskog albuma „Van Gogh“ iz 1986. godine, preko "Svet je moj" iz 1991. godine i antologijske numere "Neko te ima“, pa sve do danas, bend je objavio 11 studijskih i 4 live albuma, 3 kompilacije i 3 video izdanja, sa pesmama koje su postale himne mnogih generacija. Predvođeni idejnim tvorcem i spiritus movensom Zvonimirom Đukićem – Đuletom, bend će još jednom pokazati zbog čega se smatraju jednim od najvećih u regionu.

Belgrade Beer Fest/Promo

 

Kralj Čačka, svestrani umetnik čije stvaralaštvo ne podilazi masama i po mišljenju mnogih srpski Tom Waits, još jedan je od izvođača čiji je nastup na ovogodišnjem festivalu piva potvrđen. Kralj Čačka i njegov bend su relativno brzo prešli put od "dobro čuvane tajne domaće muzičke scene" do sastava koji ima kultni status u regionu i o čijim koncertima se govori kao o prvorazrednim kulturnim događajima. Muzika predstavlja eklektičan spoj džeza, bluza, rokenrola i šansona i iako iza sebe ima dva albuma - "Zemlja snova“ (2016) i "Spusti svetlost na put“ (2020), kao i soundtrack album "The Final Adventure of Kaktus Kid“ (2022), Kralja Čačka mnogi smatraju ikonom underground scene, dok priznanje za poseban doprinos afirmacije pesničke reči u rok i bluz muzici, potvrđuje njegov nemerljiv doprinos u pomenutim žanrovima.

Belgrade Beer Fest/Promo

 

Osim nastupa najvećih svetskih, regionalnih i domaćih muzičkih zvezda, Belgrade Beer Fest će i ovaj put, od 15. do 18. juna, posetiocima ponuditi i brojne duge sadržaje, kao i bogatu ponudu najrazličitijih etiketa piva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura