Aktuelno iz kulture

Stiv Vaj i njegova Hydra grmeli MTS Dvoranom: "Lepo je ponovo biti na turneji i slaviti život"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

28/04/2023

-

10:23

Stiv Vaj i njegova Hydra grmeli MTS Dvoranom: "Lepo je ponovo biti na turneji i slaviti život"
Stiv Vaj i njegova Hydra grmeli MTS Dvoranom: "Lepo je ponovo biti na turneji i slaviti život" - Copyright Nemanja Đorđević

veličina teksta

Aa Aa

Jedan od najvećih svetskih rok gitarista svih vremena Stiv Vaj održao je u punoj MTS Dvorani, u organizaciji agencije Long Play, spektakularan koncert u sklopu promocije aktuelnog albuma "Inviolate", vrativši se na impresivan način u Beograd posle 11 godina. 

Velikan koji je, pre fokusiranja na instrumentalnu solo karijeru, sarađivao sa imenima kao što su Frank Zappa, David Lee Roth, Whitesnake, pokazao je, tokom dva sata i 20 minuta svirke, da je u 63. godini furiozno brz na gitari, a fantastičnu podršku mu pružaju bubnjar Jeremy Colson, basista Philip Bynoe i mlađani, u postavi sveži gitarista Dante Frisiello.

Sjajan uvod u veče za dugo sećanje napravila je kragujevačka pijanistkinja Mina Mijović koja se veoma uspešno upustila u projekat prilagođavanja Vajevih kompozicija za klavirsko izvođenje. A onda – magija. Stiv i ekipa su već prvim zvucima, pre pojavljivanja na sceni, izazvali eksploziju radosti, a gomila mobilnih telefona je „poletela“ u vazduh. Vaj i ekipa su odmah krenuli putevima novog albuma („Avalancha“), ali je usledio brz povratak u 2001. godinu ("Gaint Balls Of Gold"). Bilo da su u pitanju nove ili starije teme, publika je svaku od njih ispraćala dugim, gromoglasnim aplauzom. Vaj se publici obratio tek posle 25 minuta gitarske grmljavine, istakavši: "Lepo je ponovo biti na turneji i slaviti život".

Nemanja Đorđević

 

Nizao je slavni muzičar brzometne instrumentalne vratolomije, ali su posebno dobro prihvaćene mirnije numere poput "Tender Surrender“ i „For the Love Of God“, koja je imala vokalni, operski uvod u izvođenju člana tehničke ekipe Stivovog benda, Danny G-ja. Vrhunac svakog koncerta na aktuelnoj turneji, pa i ovog beogradskog, beše uzbudljiva "Teeth of the Hydra". 

Tu je predstavljen Vajev izum u saradnji sa Ibanezom, proizvođačem s kojim sarađuje još od osamdesetih – gitara sa tri vrata. Nastao je pravi delirijum kad je Stiv svoje prste počeo da prebacuje s jednog vrata na drugi, što je posetioce izmamilo da ustanu sa svojih sedišta.
Ceo koncert je predstavljao, zapravo, jedan dug rafal gitarskih pasaža, rifova, promena tempa. Stiv Vaj i njegova mlada ekipa koja celoj priči daje novu energiju priredili su dinamičan, uzbudljiv spektakl koji konstantno drži pažnju.

Nemanja Đorđević

 

Velikan je svojim delom, ali i rečima, još jednom pokazao koliko ceni publiku, ne krijući oduševljenje reakcijom obožavalaca koji su ga ispratili stojećim ovacijama.

Komentari (0)

Kultura