Aktuelno iz kulture

"Odjeci Šopen festa" i koncert pijaniste Davuda Vesnića: Koncerti klasične muzike u Gvarnerijusu i na Kalemegdanu

Komentari

Autor: Tanjug

03/05/2023

-

11:06

"Odjeci Šopen festa" i koncert pijaniste Davuda Vesnića: Koncerti klasične muzike u Gvarnerijusu i na Kalemegdanu
"Odjeci Šopen festa" i koncert pijaniste Davuda Vesnića: Koncerti klasične muzike u Gvarnerijusu i na Kalemegdanu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Dva koncerta klasične muzike biće održana u Beogradu do kraja aktuelne nedelje i to u Ustanovi kulture Gvarnerijus, gde će večeras solo nastup imati pijanista Davud Vesnić, i na Kalemegdanu kada će u nedelju, 7. maja biti održan humanitarni muzički događaj "Za Ivanu", kao manifestacija “Odjeci Šopen festa”.  

Jedan od najtalentovanijih mladih pijanista Srbije - Davud Vesnić održaće solistički koncert danas od 20 časova u Centru lepih umetnosti “Gvarnerijus”, čiji je osnivač naš slavni violinista Jovan Kolundžija.

Dobitnik prvih nagrada na takmičenjima "Petar Konjović", "Sirmium music fest", "Memorijalu Dušan Protić", na međunarodnim takmičenjima u Šapcu i Smederevu,Vesnić za publiku u "Gvarnerijusu" izvešće najlepše kompozicije Johana Sebastijana Baha, Ludviga van Betovena, Frederika Šopena i Aleksandra Skrjabina.  

Veoma mladi umetnik Davud Vesnić (24), rođen u Novom Pazaru, trenutno je student klavira na prvoj godini master studija na Fakultetu muzičke umetnosti (FMU) u Beogradu, gde je diplomirao osnovne akademske studije.  

FMU je odlikovao je Davuda Vesnića specijalnom nagradom "Olga Mihajlović" za najtalentovanijeg pijanistu 2021. godine.

Takođe, mladi srpski pijanista je bio učesnik na raznim festivalima koji su se održavali u Novom Pazaru od kojih je najznačajniji "World Music Fest Zeman".

Organizovao je koncert povodom 149. godine rođenja ruskog pijaniste i kompozitora Sergeja Rahmanjinova.  Taj muzički projekat "Prolećni Vesnik" je održan 1. aprila 2022. u Novom Pazaru.  Inače, zanimljivo da je Vesnić samouki kompozitor.

Svirao je i održao koncerte u galerijama i salama Zadužbine Ilije M. Kolarca, Studentskog kulturnog centra (SKC), Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), ArtGet – Kulturni centar Beograda. 

Javno preduzeće ,"Beogradska tvrđava" organizuje veliku manifestaciju "Otvorene kapije tvrđave" u četiri dana - 4, 5, 6. i 7. maja, koja je namenjena pretežno deci i seniorima. 

Raznovrstan program koji će podsticati razvoj sportskog duha i zdravih stilova života, a promovisati kulturu i umetnost, biće realizovan na više lokacija na Kalemegdanu.

Vežbe za decu i seniore, sportske i likovne radionice za decu, književne večeri od kojih će jednu uveličati  Pero i Miloš Zubac, koncert pop muzičarke Leontine i hora "Čarolija", humanitarni koncert "Odjeci Beogradskog Šopen festa", samo su neki od sadržaja koji će obeležiti manifestaciju. 

Kao završnica manifestacije "Otvorene kapije tvrđave", 7. maja, od 18 časova,  biće održan koncert "Odjeci Beogradskog Šopen Festa", sa podnaslovom  "Za Ivanu".

Na platou pored spomenika Pobednik na Kalemegdanskoj tvrđavi,  dela "Pesnika klavira" - Frederika Šopena,  izvodiće značajni domaći talentovani pijanisti: Biljana Gorunović, Olivera Radmanović, Jelena Đajić,  Neven Šobajić i Nebojša Maksimović.

Koncert je humanitarnog karaktera,  kao podrška Ivani Matijević, osnivaču i umetničkom direktoru Beogradskog Šopen Fest-a.  

Putem donatorske kutije sakupljaće se dobrovoljni prilog publike, a prikupljena sredstva namenjena su za lečenje Ivane Matijević.

Internacionalna kulturno - obrazovna manifestacija Beogradski Šopen Fest, od 2012. godine promoviše lik i delo kompozitora Frederika Šopena, predstavlja vrhunski pijanizam sa fokusom na mladim talentima. Festival i koncert organizuje Udruženje “Kreativa”.

Komentari (0)

Kultura