Aktuelno iz kulture

Nove sezone mnogih popularnih serija pod znakom pitanja zbog štrajka scenarista Holivuda

Komentari

Autor: Variety

03/05/2023

-

22:53

Nove sezone mnogih popularnih serija pod znakom pitanja zbog štrajka scenarista Holivuda
Prinskrin/Youtube/Netlix, Rotten Tomatoes TV, Prime Video AU & NZ, SHOWTIME - Copyright Prinskrin/Youtube/Netlix, Rotten Tomatoes TV, Prime Video AU & NZ, SHOWTIME

veličina teksta

Aa Aa

Štrajk scenarista Holivuda zvanično je počeo, a njihova obustava odraziće se na mnoge serije čije je emitovanje planirano za jesen ove godine.

Variety piše da takvo zatišje u produkciji nije zabeleženo još od izbijanja pandemije, a pre toga, prilikom poslednjeg štrajka Udruženja scenarista Amerike (WGA) pre 15 godina. To znači da će humoristične emisije, među kojima su "Jimmy Kimmel Live", "The Late Show", "Tonight" i "Late Night" do daljeg neće imati nove epizode, a umesto njih će biti emitovane reprize. 

Među serijama čiji je nastavak zbog štrajka prolongiran je "Abbott Elementary", a jedna od scenaristkinja Britni Nikols otkrila je da bi zbog toga moglo da dođe i do smanjenja broja epizoda koje će biti završene za predstojeću sezonu. 

"Mi radimo na scenariju dok se serija emituje. Ako štrajk potraje na duže staze, serija neće izaći na vreme i to bi moglo da utiče na broj epizoda, a sigurna sam da će to razljutiti ljude", rekla je ona za Democracy Now.

Scenario za Netfliksovu animiranu seriju "Big Mouth" bio je u šestoj nedelji pisanja, kada je štrajk započeo, a plan je bio da bude završen u avgustu. 

Jedna od serija koje će pretrpeti značajne posledice zbog štrajka je i "Cobra Kai", spinof popularnih filmova "Karate Kid" iz osamdesetih, koja je trebalo da dobije šestu sezonu. 

I rad na seriji Nila Gejmana "Good Omens" na čiju se drugu sezonu već dugo čeka, trenutno je obustavljen. Isto važi i za nastavak popularne serije "Yellowjackets" koja bi u jednom trenutku trebalo da dobije treći nastavak.

Scenaristkinja ove drame objavila je da je obustavila rad nakon samo jednog dana pisanja.

"Bilo je neverovatno, kreativno uzbudljivo i vrlo zabavno i jedva čekam da se vratim, čim WGA postigne fer dogovor", tvitovala je ona.

"Scenaristi se suočavaju sa egzistencijalnom krizom"

Podsećamo, Udruženje scenarista Amerike (WGA) pokrenulo je prvu obustavu rada u poslednjih petnaest godina, kao odgovor na značajne promene koje je u industriji pokrenula rastuća popularnost striming servisa.

profimedia

 

Vrtoglavi rast popularnosti tih platformi doveo je do značajnog pada prihoda od oglašavanja, jer se publika sve više seli sa klasične televizije na "on-demand" programe. Iako iz Alijanse producenata poručuju da fer plaćaju svoje scenariste i da su sindikatu ponudili da u studijima zapošljavaju određen broj scenarista, bez obzira na to da li je njihova potreba za njima manja, iz WGA tvrde da to "neće biti dovoljno, imajući u vidu egzistencijalnu krizu sa kojom se scenaristi suočavaju".

"Kompanije su uništile ovaj biznis. Toliko toga su uzele od pisaca, upravo od ljudi koji su ih učinili bogatim", naveli su u saopštenju. 

Scenaristi tvrde da su zbog procvata striminga pretrpeli ogromne finansijske gubitke i da sada polovina njih radi za minimalac, u poređenju sa sezonom 2013/2014. godine, kada je trećina njih primala minimalan dohodak.

U poslednjoj deceniji, prema tvrdnjama Udruženja, medijalna zarada za pisce na višem nivou opala je za četiri procenta.

Takođe, rastuća popularnost veštačke inteligencije dodala je novi povod za konflikt između scenarista i studija. WGA tvrdi da je ključno zaštititi pisce od mogućnosti da studiji na osnovu njihovih ranijih radova, uz pomoć veštačke inteligencije generišu nove scenarije, kao i od toga da ih primoravaju da prepravljaju nacrte scenarija koje je napisala AI.

Komentari (0)

Kultura