Aktuelno iz kulture

Scenaristi Amerike pokrenuli veliki štrajk: Neizvesni mnogi holivudski projekti planirani za ovu godinu

Komentari

Autor: Euronews

02/05/2023

-

12:57

Scenaristi Amerike pokrenuli veliki štrajk: Neizvesni mnogi holivudski projekti planirani za ovu godinu
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Udruženje scenarista Amerike (WGA) pokrenulo je prvu obustavu rada u poslednjih petnaest godina, kao odgovor na značajne promene koje je u industriji pokrenula rastuća popularnost striming servisa.

Industrija zabave će štrajkom koji je na snagu stupio danas, 2. maja, verovatno biti značajno pogođena, jer su prošlog puta kada su scenaristi štrajkovali, sto dana njihove obustave rada koštali ekonomiju Kalifornije više od dve milijarde dolara.

U svom saopštenju povodom započinjanja štrajka, WGA navodi: "Ponašanje kompanija stvorilo je ekonomiju tezgarenja unutar radne snage sindikata i njihov nepokolebljiv stav u ovim pregovorima, ukazao je na sklonost daljem obezvređivanju profesije pisaca".

Alijansa filmskih i televizijskih producenata koji predstavljaju filmske studije, objasnili su da nude "izdašno povećanje kompenzacija scenaristima", ali te dve strane ipak nisu uspele da postignu dogovor, piše Euronews.

WGA predstavlja oko 11.500 pisaca širom Sjedinjenih Američkih Država, a veliki broj njih trebalo bi da se sa transparentima uskoro pojavi ispred holivudskih studija.

S kakvim problemima se suočavaju scenaristi

Vrtoglavi rast popularnosti striming servisa doveo je do značajnog pada prihoda od oglašavanja, jer se publika sve više seli sa klasične televizije na "on-demand" programe. 

profimedia

 

Iako iz Alijanse producenata poručuju da fer plaćaju svoje scenariste i da su sindikatu ponudili da u studijima zapošljavaju određen broj scenarista, bez obzira na to da li je njihova potreba za njima manja, iz WGA tvrde da to "neće biti dovoljno, imajući u vidu egzistencijalnu krizu sa kojom se scenaristi suočavaju".

"Kompanije su uništile ovaj biznis. Toliko toga su uzele od pisaca, upravo od ljudi koji su ih učinili bogatim", naveli su u saopštenju. 

Scenaristi tvrde da su zbog procvata striminga pretrpeli ogromne finansijske gubitke i da sada polovina njih radi za minimalac, u poređenju sa sezonom 2013/2014. godine, kada je trećina njih primala minimalan dohodak.

U poslednjoj deceniji, prema tvrdnjama Udruženja, medijalna zarada za pisce na višem nivou opala je za četiri procenta.

Neizvesna jesen

Rastuća popularnost veštačke inteligencije dodala je novi povod za konflikt između scenarista i studija. WGA tvrdi da je ključno zaštititi pisce od mogućnosti da studiji na osnovu njihovih ranijih radova, uz pomoć veštačke inteligencije generišu nove scenarije, kao i od toga da ih primoravaju da prepravljaju nacrte scenarija koje je napisala AI.

Neki programi će zbog štrajka odmah biti sprečeni da se regularno emituju, a među njima su "Jimmy Kimmel Live" i "The Tonight Show with Jimmy Fallon". Dugoročno će se javiti problemi za mnoge televizijske i filmske projekte, jer bi pisanje za novu sezonu koja obično počinje u jesen, trebalo da krene već u maju ili junu.

Štrajk, međutim, ne bi trebalo da pogodi sve učesnike u industriji zabave, budući da se Netfliks više bavi globalnim tržištem i produkcijama izvan Sjedinjenih Američkih Država.

Komentari (0)

Kultura