Aktuelno iz kulture

Bri Larson i Pol Dejno među članovima ovogodišnjeg Kanskog festivala

Komentari

Autor: Euronews

04/05/2023

-

14:24

Bri Larson i Pol Dejno među članovima ovogodišnjeg Kanskog festivala
Bri Larson i Pol Dejno među članovima ovogodišnjeg Kanskog festivala - Copyright AP Jordan Strauss/Invision/AP, Ashley Landis

veličina teksta

Aa Aa

Konačno je poznat sastav žirija ovogodišnjeg Kanskog festivala kojim predsedava reditelj Ruben Estlund.

Članovi su glumac Pol Dejno, poznat po ulogama u filmovima "Fabelmanovi", "Betmen" i "Mala Mis Sanšajn", zatim glumica Bri Larson ("Soba", "Kapetan Marvel"), marokanska rediteljka Marjam Tuzani, francuski glumac Deni Menoše ("Prokletnici", "Zveri"), britansko-zambijski scenarista i reditelj Rungano Njoni, avganistanski autor Atik Rahimi, argentinski reditelj i scenarista Damijan Sifron i rediteljka Žulija Dikorno, koja je 2021. osvojila "Zlatnu palmu" za film "Titan".

Ovogodišnji festival održava se od 16. do 27. maja, a žiri će za najbolji proglasiti jedan od 21 filma u takmičarskom programu na ceremoniji zatvaranja, nakon projekcije animiranog filma "Elemental", piše Euronews.

Majkl Daglas dobitnik počasne "Zlatne palme"

Organizatori najvećeg filmskog festivala najavili su da je glumac Majkl Daglas ovogodišnji dobitnik "Zlatne palme" za životno delo koja mu se dodeljuje za "brilijantnu karijeru u kinematografiji".

Glumac Majkl Daglas poznat je po mnogobrojnim filmskim ulogama, od kojih je većina prikazana na Kanskom filmskom festivalu. To su filmovi: Kineski sindrom,Niske strasti, Dan ludila, Moj život sa Liberačijem.

„Uvek je dašak svežeg vazduha biti u Kanu, koji je dugo pružao divnu platformu za smele stvaraoce, umetničku odvažnost i hrabrost u pripovedanju“, rekao je Majkl Daglas.

Među istaknutim naslovima je i francuski film "Madam di Bari", sa Džonijem Depom u glavnoj ulozi, koji će svečano otvoriti 76. Kanski festival.

Šesti igrani film rediteljke i glumice Majven La Besko (Maïwenn), koja takođe tumači ulogu u filmu "Madam do Bari", donosi priču o burnoj vezi između francuskog kralja Luja XV (Džoni Dep) i  njegove ljubavnice, gospođe di Bari (Majven La Besko) koju je doveo u Versajski dvorac kako bi živela blizu njega, iako nije bila plemićkog porekla.

U Glavnom takmičarskom programu festivala naći će se film "Sunce budućnosti" (Brighter Tomorrow) Nanija Moretija kao priča o reditelju Đovaniju koji snima film čija je radnja smeštena u 1956. godinu. 

U konkurenciji naći če se i ostvarenja "Opalo lišće" (Fallen Leaves) finskog reditelja Akija Kaurismakija, japanski film "Čudovište" (Monster) Hirokazu Kore-ede, "Strast Dodina Bufana" (La Passion De Dodin Bouffant), kao i film nagrađivanog italijanskog reditelja Marka Belokija "Kidnapovan" (Rapito).

Više o programu ovogodišnjeg Kanskog festivala možete pročitati u odvojenom tekstu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura