Aktuelno iz kulture

Evrovizija u brojkama: Hiljadu litara laka za kosu i kilometri kablova za nezaboravan spektakl

Komentari

Autor: Eurovision.tv

09/05/2023

-

19:55

Evrovizija u brojkama: Hiljadu litara laka za kosu i kilometri kablova za nezaboravan spektakl
Alyosha - Copyright Tanjug AP/Martin Meissner

veličina teksta

Aa Aa

Evrovizija je najveće muzičko takmičenje na svetu, a ovogodišnje izdanje u Liverpulu biće pravi jednonedeljni spektakl. 

Već u nedelju 7. maja, na dugoočekivanoj ceremoniji na "tirkiznom tepihu" pojavilo se svih 37 delegacija, uz predstavnike 400 svetskih medija i obožavaoce ovog događaja iz celog sveta  pozdravljali zvezde koje su prošetale tepihom dugačkim stotinu metara.

U postavci ogromne bine u liverpulskoj areni nalazi se više od 600 čeličnih ugaonih konstrukcija, a za strukturu je utrošeno 140 tona čelika. Takođe, tu je i kilometar čeličnih rešetaka, gotovo 13 kilometara kablova, 200 odvojenih elemenata podloge na bini, 950 kvadratnih metara podloge na glavnoj sceni i 500 kvadratnih metara u takozvanom grin rumu. 

Kako bi događaj protekao bezbedno i sigurno, upotrebljeno je 2.000 metara ograde. 

Sistem rasvete obuhvata 23.700 pojedinačnih izvora svetlosti i 2.500 automatski robotičkih svetala koja menjaju boju, a kojima će tim upravljati preko devet konzola.  Uz tako mnogo različitih izvođenja i izvođača, potrebno je da se svaka nota čuje jasno i glasno i zato je u sistemu 150 mikrofona i više od 1.200 pojedinačnih tokova zvuka. 

Tanjug/AP/Jon Super

 

Struja je takođe ključni element takmičenja, a Liverpul je obezbedio električni agregat od jednog megavata, koji se aktivira u slučaju nestanka struje i gotovo sto kilometara strujnih kablova oko arene.

Prenos će, prema procenama, pratiti 160 miliona gledalaca uz male ekrane, a 29 komentatora će uživo prenositi događaj iz arene. 

Timovi za šminku i frizuru takođe vredno rade, kako bi svi na sceni izgledali onako kako su zamislili, pa je u njihovim salonima više od stotinu perika i umetaka za kosu, više od 1.000 litara laka za kosu, 3.000 četkica za šminku i 5.000 ukosnica, za blistave frizure.

Neumorno rade i kostimografi, koji brinu o 150 metara dugim štenderima na koje su okačeni kostimi. Za tri večeri Evrovizije sašili su 482 kostima, koristeći 20.000 metara konca i 250 metara tkanine. Svi kostimi sašiveni su u Velikoj Britaniji i Ukrajini, kako bi se istakao međunarodni karakter ovog događaja.

Nakon polufinala, koja će se održati večeras, 9. maja i u četvrtak 11. maja, u subotu 13. maja očekuje nas veliko finale sa ukupno 26 takmičara. 

Promo/eurovision.tv

 

Ove godine sistem glasanja je delimično izmenjen, što bi moglo značajno da utiče na ishod takmičenja. O prolasku u završnicu takmičenja u polufinalnim večerima glasaće se isključivo putem telefona, odnosno bez učešća žirija. U finalu će i žiri u svakoj od zemalja i glasovi publike odlučivati o pobedniku.

Takođe, prvi put će biti dozvoljeno glasanje i zemljama koje ne učestvuju, a prikupljeni glasovi biće prezentovani kao "ostatak sveta".

Zemlje dodeljuju 12 poena svojim omiljenim izvođačima, deset za drugog, osam za trećeg, a zatim sve do jedinice za ostale. 

Prvo se proglašavaju glasovi žirija, koje čitaju novinari iz svake od zemalja učesnica u uključenju uživo, a kada svi saopšte rezultate, na tabeli se u samoj završnici takmičenja automatski prikazuju i glasovi publike. 

Komentari (0)

Kultura