Aktuelno iz kulture

Od pirata bez Kariba do rumunskog superherojskog kombinezona: Deset najluđih kostima u istoriji Evrovizije

Komentari

Autor: Staša Rosić

13/05/2023

-

16:40

Od pirata bez Kariba do rumunskog superherojskog kombinezona: Deset najluđih kostima u istoriji Evrovizije
Od pirata bez Kariba do rumunskog superherojskog kombinezona: Deset najluđih kostima u istoriji Evrovizije - Copyright Printscreen YouTube/2010ESC2011, Eurovision Song Contest

veličina teksta

Aa Aa

Kada je prvi put održana "Pesma Evrovizije" u maju 1956, njen osnivač Marsel Bezanson verovatno ne bi mogao ni da pretpostavi da će se jednog dana pod okriljem ovog takmičenja, naći astronauti, džinovska anđeoska krila i muškarci u elegantnim odelima sa maskama žutih vukova na glavama.

Ipak, najveće muzičko takmičenje na svetu, postalo je na neki način i takmičenje u najluđim ili barem najatraktivnijim kostimima, pa se tako nekoliko godina unazad, belgijski portal Songfestival organizuje anketu za izbor najistaknutije evrovizijske odevne kombinacije.

U iščekivanju finala ovogodišnjeg Evrosonga, predstavljamo vam nekoliko kostima iz ranijih izdanja koji će se dugo pamtiti:

Švedska - Abba, "Waterloo" (1974)

U najmanju ruku neobični kostimi članova legendarne grupe Abba i sami su ušli u istoriju, a prema njima se već decenijama prodaju odevne kombinacije za maskembale, širom sveta. 

Inspirisana modom sedamdesetih, ali i onim kako su ljudi tog vremena zamišljali budućnost, dizajnerka Inger Sveneke osmislila je sve komade koje je čuvena četvorka imala na sceni. 

Letonija - Pirates of the Sea, "Wolves Of The Sea" (2008)

Na Evroviziji održanoj u beogradskoj Areni 2008. godine, bilo je nekoliko izvođača sa upečatljivim kostimima. I mada mnogi ističu tadašnjeg predstavnika Irske, Ćurana Dastina kao najluđe kostimiranog učesnika, vredi se prisetiti i letonskih gusara i njihovih živopisnih odela koja su, nimalo diskretno, koketirala s kičem.

Finska - Lordi, "Hard Rock Hallelujah" (2006)

Dok finski bend Lordi nije do usijanja doveo scenu u Atini, niko nije mogao ni da pretpostavi da će metal moći da se čuje na Evroviziji. 

Ipak, ekscentrični bend je uspeo, ne samo da oduševi publiku, nego i da odnese pobedu na takmičenju te godine i to noseći verovatno najčudnije kostime koji su ikada viđeni na Evrosongu.

Ukrajina - Verka Serdučka, "Dancing Lasha Tumbai" (2007)

Futuristički srebrni kostim koji je nosio dreg umetnik poznat po scenskom imenu Verka Serdučka važi za jedan od najneobičnijih u istoriji. 

Inspirisani svemirskim putovanjima i disko kuglom odevne kombinacije učesnika na sceni sigurno su doprineli velikom uspehu Verke, koja je dospela na drugo mesto te godine, a pobedu je odnela Marija Šerifović sa pesmom "Molitva".

Norveška - Subwoolfer, "Give That Wolf A Banana" (2022)

Članovi grupe Subwoolfer uspeli su da svoj identitet zadrže kao tajnu tokom celog takmičenja 2022. jer su se svuda pojavljivali sa svojim maskama na glavama. 

Norveška - Tix, "Fallen Angel" (2021)

Ekstravagantni Tix oživeo je na sceni "palog anđela" sa, ako ne najvećim, onda sigurno najlepšim krilima koja su gledaoci ikada videli na Evroviziji. 

Bez obzira na to što se mnogima nije dopao ostatak njegovog kostima, on je 2021. osvojio "Barbara Deks" nagradu, koju dodeljuje belgijski sajt Songfestival.

Rusija - Manjiža, "Russian Woman" (2021)

Ruska reperka Manjiža osvojila je scenu u Roterdamu kada se na njoj pojavila u džinovskoj haljini sa ruskim tradicionalnim šarama.

Mnogi su mislili da je bila inspirisana babuškama, ruskim lutkicama, zapravo je njen kostim podsećao na navlaku koju su nekada Ruskinje šile za čajnik, kako bi duže održao toplotu. Tradicionalni dizajn je takav da ta navlaka izgleda kao žena koja sedi na čajniku.

Rumunija, Gipsy.cz - "Aven Romale" (2009)

Superheroj sa brkovima u crvenom kombinezonu dobio je nula poena i nije uspeo da se plasira u finale Evrovizije održane u Moskvi, ali se zato njegov scenski nastup i danas pamti.

Moldavija - Zdob si Zdub, "So Lucky" (2011)

Zdob si Zdub bend gledali smo i na prošlogodišnjoj Evroviziji, ali je u pamćenju mnogih i dalje njihov nastup iz 2011. godine, kada su se na sceni pojavili sa džinovskim, špicastim kapama.

"To je na neki način nacionalni kostim. S ovim kapama, smo u kontaktu sa kosmičkim sferama. One donose pozitivnu energiju svima", rekli su tada članovi grupe o svom modnom odabiru.

Litvanija - InCulto, "Eastern European Funk" (2010)

Grupa InCulto počela je svoj nastup u naizgled sasvim običnim kostimima sačinjenim od dugačkih kariranih pantalona, belih košulja i crnih kravata, ali su pre poslednjeg izvođenja refrena ostali u šljaštećim šortsevima na oduševljenje publike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura