Poznati

Kako su Italijani stigli do krova Evrope: Od svirača na ulicama Rima do rok zvezda

Komentari

Autor: Staša Rosić

24/05/2021

-

12:41

Kako su Italijani stigli do krova Evrope: Od svirača na ulicama Rima do rok zvezda
Kako su Italijani stigli do krova Evrope: Od svirača na ulicama Rima do rok zvezda - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Ja sam Damijano i kad porastem, želim da budem rok zvezda", napisao je u svojoj svesci tadašnji osnovac, frontmen grupe Maneskin koja je pesmom "Zitti e Bueni" trijumfovala na ovogodišnjoj 65. Evroviziji.

Damijanu se san ostvario, ali ne preko noći i ne bez velikog truda, a on je sa prijateljima basistkinjom Viktorijom De Angelis, gitaristom Tomasom Ragijem i bubnjarem Itanom Torčijem, prema pisanju milanskog dnevnog lista Korijere dela Sera, uspeo da "vrati osmeh Italiji posle najmračnijeg perioda u novijoj istoriji".

Mladi, talentovani, provokativni i slobodni članovi Maneskina započeli su svoj zajednički put 2015, ali su im se putevi i pre toga ukrštali. Damijan i Viktorija svirali su zajedno u jednom školskom bendu, ali je on iz njega vrlo brzo bio izbačen.

"Bio je previše pop. U srednjoj školi smo imali nekoliko desetina grupa i u jednoj od njih bio je Damijano. Zvali su nas The Third Room, jer smo svirali u učionici broj 3. U svakom slučaju, na Saundklaudu imamo nekoliko pesama na koje nismo ponosni... Svirali smo metal, a Damijano je više želeo da sviramo pop, pa smo ga izbacili", ispričala je jednom prilikom basistkinja Viktorija De Angelis.

On se nije ljutio. Štaviše, ponovo ju je kontaktirao nekoliko godina kasnije i s Viktorijom i njenim prijateljem, gitaristom Tomasom Ragijem, bubnjara za grupu potražio na Fejsbuku. Tako im se pridružio Itan Torčio.

 

 

Odabrali su naziv Maneskin, koji na danskom, Viktorijinom maternjem jeziku, znači "mesečina". Od tog trenutka, Maneskin je neprekidno svirao.

Uspon u X Faktoru

Od nezavisnih muzičkih festivala, do ulica Rima - bend je nastupao svuda. Skupljali su novac koji su im ostavljali prolaznici u Via del Korzo i kasnije uspeli da plate prvo snimanje u pravom studiju.

U međuvremenu, prijavili su se za italijanski X Faktor koji ih je afirmisao u njihovoj zemlji: od uličnih svirača postali su rok zvezde.

U svom predstavljanju na tom takmičenju su istakli: "Način na koji pravimo muziku sličan je onom u sedamdesetim i taj zvuk vraćamo u dvehiljadite. Naš imidž inspirisan je, između ostalih, grupama Rolling Stones i Doors. Na scenu X Faktora dolazimo sa reputacijom neprijatnih i arogantnih osoba, što je delimično tačno. Takvi smo u smislu da se ne plašimo nikoga, iako smo mladi. Ne plašimo se da se suprotstavimo nekom ko je stariji od nas. Mi smo normalni tinejdžeri koji osećaju da su naši životi suviše mali."

Mnogo crnog laka za nokte i ples oko šipke

Izvodili su obrade mnogih poznatih pesama uz mentorstvo italijanskog indi-rok muzičara Manuela Angelija i uz mnogo crnog laka za nokte, mrežastih čarapa, kožnih pantalona i naravno, fantastičnih izvođenja, stigli do samog finala, gde su zauzeli drugo mesto.

Na jednom od najupečatljivijih njihovih nastupa u tom šou programu, Damijano je igrao oko šipke u čizmama sa visokim potpeticama i svojom neustrašivošću obezbedili su mesto u srcima svim pravim ljubiteljima rokenrola.

Drugo mesto na X faktoru proslavili su objavljivanjem prvog EP (extended play), pod nazivom "Chosen".

Međutim, njihov prvi veliki hit je "Moriro da Re" ili u slobodnom prevodu "Umreću kao kralj".

Onda je 2018. godine izašao i njihov prvi album "Il ballo della vita" inspirisan muzikom Led Zepelin, Arctic Monkeys i Slaves, ali i njihovim kontaktima sa publikom na mnogobrojnim nastupima, a taj "ples života", smestio ih je na prvo mesto top lista u Italiji.

"Vratili su Italiju pobedama"

Usledila je godina pauze usled korone, ali je bend za to vreme neumorno radio na novoj muzici. Rezultat je pesma "Zitti e Buoni" koja im je donela pobedu na Sanremu u martu ove godine i koja se našla na njihovom drugom albumu "Teatro d’ira".

 

 

Italijanski javni servis RAI pozvao ih je da predstavljaju svoju zemlju na ovogodišnjoj Evroviziji i ostalo je istorija.  

Novinari Korijere Dela Sera su trijumf benda Maneskin uporedili sa pobedom Italije na Svetskom prvenstvu 2006.

"Svako ko se seća emocije nesputane radosti i neverice na licu Fabija Grosa posle onog penala 2006, ne može a da ne primeti isto i kod Damijana, u trenutku kad je shvatio da je publika iz cele Evrope njih izabrala kao najbolje. I tako se Italija zahvaljujući ovoj magičnoj četvorci, vratila pobedama", piše u tom dnevnom listu.

Strastveni poljubac za kraj Evrosonga

Maneskin je svojim ubedljivim nastupom vratio Evroviziju u Italiju posle 30 godina, ali je pokazao još jednom da su pravi skandal majstori.

Nakon snimka gde se, kako gledaoci tvrde, vidi kako frontmen benda ušmrkava kokain, a što su članovi oštro demantovali, pojavila se i fotografija na društvenim mrežama na kojoj se vidi strastveni poljubac koji su razmenili Damiano i bubnjar na samom kraju pobedničkog nastupa.

Preuzimajući nagradu na pozornici Ahoj arene, Damijano David, poručio je svima: "Rokenrol nikad neće umreti".

Komentari (0)

Magazin