Stručnjaci upozoravaju: Popularni dodatak vitamina D može imati neočekivane efekte
Komentari
15/10/2025
-11:29
Poznato je da je vitamin D neophodan za mnoge aspekte ljudskog zdravlja - ali nova studija sugeriše da uzimanje određenog oblika može imati negativan efekat.
Jači i dugotrajniji oblik, vitamina D3 se proizvodi prirodno kada je telo izloženo sunčevoj svetlosti, a nalazi se i u proizvodima životinjskog porekla, dok vitamin D2 dolazi iz biljnih ili gljivičnih izvora, prema istraživanjima Nacionalnih instituta za zdravlje.
Istraživači sa Univerziteta u Sariju u Velikoj Britaniji otkrili su da uzimanje vitamina D2 može izazvati smanjenje nivoa vitamina D3 u organizmu.
Do ove odluke su došli analizirajući 11 kontrolisanih studija koje su obuhvatile 655 odraslih, a koje su pokazale da ljudi koji uzimaju suplemente vitamina D2 imaju manje vitamina D3 od onih koji nisu uzimali D2, navodi se u saopštenju univerziteta.
"Suplementi vitamina D su važni, posebno između oktobra i marta, kada naša tela u Velikoj Britaniji ne mogu da proizvode vitamin D od sunčeve svetlosti", izjavila je Emili Braun, doktorka nauka sa Univerziteta u Sariju.
"Međutim, otkrili smo da suplementi vitamina D2 zapravo mogu smanjiti nivo vitamina D3 u organizmu, što je ranije nepoznat efekat uzimanja ovih suplemenata. Ova studija sugeriše da, u zavisnosti od ličnih razmatranja, suplementi vitamina D3 mogu biti korisniji za većinu pojedinaca od vitamina D2", dodala je ona.

Profimedia
Prethodna istraživanja sugerisala su da dva oblika vitamina D nisu zamenljiva. Studija je otkrila da je vitamin D3 efikasniji u jačanju imunog sistema i zaštiti organizma od virusnih i bakterijskih bolesti.
"Pokazali smo da vitamin D3, ali ne i vitamin D2, izgleda stimuliše sistem signalizacije interferona tipa I u telu – ključni deo imunog sistema koji pruža prvu liniju odbrane od bakterija i virusa", izjavio je profesor Кolin Smit, koji je vodio gore pomenutu studiju.
Profesor Martin Voren, glavni naučni službenik u Institutu Кvadram, potvrdio je u saopštenju da je nedostatak vitamina D "značajan problem javnog zdravlja", posebno tokom zimskih meseci.
"Ovaj zajednički istraživački napor se dobro poklapa sa misijom Instituta Кvadram da obezbedi zdraviji život kroz inovacije u hrani kako bi se povećala gustina hranljivih materija u hrani koju jedemo", rekao je on i dodao:
"Rešavanje ovog problema najefikasnijim oblikom suplementacije vitaminom D ili obogaćivanja je od najveće važnosti za zdravlje nacije."
Vitamini D2 i D3 različito utiču na telo
Potrebna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo da li vitamini D2 i D3 različito utiču na telo i da li bi to moglo da promeni lekarske savete o tome koju vrstu treba uzimati, zaključili su istraživači.
Analiza je imala nekoliko ograničenja, navodi se u nalazima studije.
Na primer, postojao je samo mali broj studija sa mnogo razlika među njima, kao što su njihovo trajanje, količina i vreme primene doza i način merenja rezultata. Takođe je postojala mogućnost pristrasnosti zbog nepotpunog izveštavanja o detaljima.
Na rezultate bi takođe mogli uticati faktori kao što je količina izloženosti sunčevoj svetlosti , kao i to što neki ljudi uzimaju suplemente, a drugi jedu hranu obogaćenu vitaminima, primetili su istraživači.
Neke namirnice koje sadrže vitamin D3 uključuju masnu ribu, žumanca, ulje jetre bakalara i obogaćene mlečne proizvode i hranu životinjskog porekla, potvrđuju zdravstveni izvori. Vitamin D2 se može naći u pečurkama, obogaćenoj hrani i nekim suplementima na bazi biljaka.
Komentari (0)