Aktuelno iz kulture

Sasunov kodeks oborio rekord na aukciji: Najstariji primerak Starog zaveta prodat za više od 38 miliona dolara

Komentari

Autor: Euronews

18/05/2023

-

16:52

Sasunov kodeks oborio rekord na aukciji: Najstariji primerak Starog zaveta prodat za više od 38 miliona dolara
Sasunov kodeks oborio rekord na aukciji: Najstariji primerak Starog zaveta prodat za više od 38 miliona dolara - Copyright Tanjug AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Rukopis hebrejske Biblije, star više od hiljadu godina, prodat je za 38,1 milion dolara, postavši tako najskuplji rukopis ikada prodat na nekoj aukciji.

"Sasunov kodeks" kako je poznat ovaj primerak, nalazi se u kožnom povezu i datira s kraja devetog ili početka desetog veka, što ga čini najstarijom poznatom kompletnom hebrejskom Biblijom.

Knjiga je prodata u kući "Sotbi" u Njujorku, nakon četvorominutnog nadmetanja dvojice učesnika, a pripala je Alfredu H. Mouzesu, nekadašnjem američkom ambasadoru i predsedniku Američkog jevrejskog komiteta, koji će je donirati Muzeju jevrejskog naroda u Tel Avivu.

Tanjug/AP/Ariel Schalit

 

Objašnjavajući svoju kupovinu, Mouzes je rekao: "Jevrejska Biblija je najuticajnija knjiga u istoriji i sadrži osnove zapadne civilizacije. Radujem se što znam da pripada jevrejskom narodu".

Pre "Sasunovog kodeksa", najskuplji rukopis ikad prodat na aukciji bio je "Kodeks Lester" Leonarda da Vinčija, koji je Bil Gejts, osnivač Majkrosofta otkupio 1994. godine za 30,8 miliona dolara.

Kada je reč o istorijskim dokumentima, najskuplji je prvi primerak američkog ustava, koji je aukcijska kuća "Sotbi" u novembru 2021. godine prodala za 43 miliona dolara, piše Euronews.

Sasunov kodeks sadrži sve 24 knjige Starog zaveta i nedostaje mu samo 12 listova, a stariji je više od jednog veka od najranije kompletne kopije Starog zaveta – Lenjingradskog kodeksa. Knjiga je nazvana po njegovom modernom vlasniku Davidu Solomonu Sasunu, istaknutom i strastvenom kolekcionaru judejskih i hebrejskih rukopisa.

Komentari (0)

Kultura