Aktuelno iz kulture

Hiljadu godina stara verzija Starog zaveta mogla bi da obori rekord na aukciji

Komentari

Autor: Euronews

17/02/2023

-

20:38

Hiljadu godina stara verzija Starog zaveta mogla bi da obori rekord na aukciji
Hiljadu godina stara verzija Starog zaveta mogla bi da obori rekord na aukciji - Copyright Tanjug AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Najstarija i najkompletnija verzija Biblije stara više od hiljadu godina, naći će se na aukciji u maju, a očekuje se da će dostići cenu veću od 50 miliona evra.

"Sasonov kodeks", kako je nazvana po svom najpoznatijem vlasniku Davidu Solomonu Sasonu, datira iz 900. godine i prema rečima Ričarda Ostina, šefa odeljenja za drevne knjige i rukopise u aukcijskoj kući Sotbi, predstavlja "najkompletniju hebrejsku Bibliju".

Upitan o tome ko bi mogao da bude potencijalni kupac jednog od najvrednijih rukopisa ikada ponuđenih na aukciji, Ostin odgovara da ih ima mnogo.

"To je ključni tekst civilizacije. Teško je pronaći tekst koji je imao veći uticaj od Biblije u istoriji čovečanstva", rekao je predstavnik kuće Sotbi.

Tanjug AP/John Minchillo

 

Biblija je na hebrejskom jeziku, na kom je Stari zavet originalno i napisan, a pojedini odlomci napisani su na grčkom i aramejskom.

Knjiga se nalazi u izvanrednom stanju i nedostaje joj samo nekoliko stranica. Ona povezuje 24 knjige takozvane hebrejske Biblije i povezuje ih sa čuvenim "Svicima sa Mrtvog mora" koji potiču iz trećeg veka.

Iako Svici pokrivaju veliki deo hebrejske Biblije, njihova nepotpunost ih čini teškim za proučavanju. Zbog toga ova knjiga predstavlja celovitiju osnovu za proučavanje monoteističkih avramskih religija.

Tanjug AP/John Minchillo

 

Ako ovaj primerak Starog zaveta star 1.000 godina bude prodat za približno procenjen iznos, postao bi najvrednije istorijsko izdanje ikada prodato na aukciji.

Investitor i milijarder Kenet Grifin postavio je rekord 2021. godine kada je na Sotbijevoj aukciji platio 43,2 miliona dolara za kopiju prvog izdanja Ustava SAD.

Komentari (0)

Kultura