Aktuelno iz kulture

U pripremi "američka" verzija Biblije: Ustav SAD i jevanđelja na jednom mestu

Komentari

Autor: Euronews

03/06/2021

-

08:07

U pripremi "američka" verzija Biblije: Ustav SAD i jevanđelja na jednom mestu
U pripremi "američka" verzija Biblije: Ustav SAD i jevanđelja na jednom mestu - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Otkrovenje Jovanovo u Novom zavetu upozorava svakog ko pokuša da izmeni Sveto pismo da će trpeti kaznu, ali to nije sprečilo Hjua Kirkpatrika iz Nešvila da najavi novo izdanje Biblije u koje planira, između ostalog, da uključi američki Ustav, Zakletvu zastavi Sjedinjenih Američkih Država i tekst pesme Lija Grinvuda "God Bless the USA".

Projekat koji nosi naziv "God Bless the USA Bible" (u prevodu: "Biblija Bože, blagoslovi SAD") trebalo bi da se nađe u prodaji u septembru, u vreme obeležavanja terorističkih napada na Ameriku.

Nacionalno jedinstvo ili hrišćanski nacionalizam?

Iako je izdavačka kuća "Harper Kolins" odbila da stane iza njega, to nije zaustavilo Kirkpatrika, koji sada prikuplja porudžbine unapred po ceni od 49,99 dolara.

"Želimo da pokažemo deci koju niko nije učio o ovim stvarima, kako su one povezane. Želimo da budućim generacijama pokažemo kako je Amerika nastala. Na šta su se osnivači oslanjali? Šta je na njih uticalo u to vreme", kaže on, dodajući da je već poručeno oko 600 primeraka.

Kirkpatrik tvrdi da je njegov cilj nacionalno jedinstvo, ali mnogi kritičari smatraju projekat skrnavljenjem.

Biblija i državni dokumenti često su zloupotrebljavani kao oružje u važnim debatama u istoriji Amerike, smatra profesorka Antea Batler sa Univerziteta u Pensilvaniji.

"Stavljanje Biblije i Ustava zajedno u jednoj knjizi predstavlja tekstove kao da su i jedan i drugi inspirisani Božijom rečju", smatra Batler.

Profesor univerziteta u Džordžtaunu Pol Miler deli to mišljenje, dodajući da je takva Biblija jasan simbol takozvanog hrišćanskog nacionalizma, teze da Amerika pripada samo hrišćanima i da takva treba i da ostane.

Pexels

U knjigu će biti uključena takozvana verzija Kralja Džejmsa, britanski prevod iz 1611. godine

"Da li će biti ljudi kojima će se dopadati takav simbolizam? Mislim da hoće", kaže Miler.

Ovo nije prvi put da se u Americi štampaju "specijalizovane" Biblije. Tomas Nelson objavio je "Bibliju američkog patriote", a hrišćanska izdavačka kuća "Zondervan" objavila je "Zelenu Bibliju".

Ono što je zajedničko svima je da povezuju osnivanje Sjedinjenih Američkih Država sa Božijim proviđenjem, smatra Aron Grifit, istoričar religije koji je autor knjige "Božji red i zakon".

"Mnogi hrišćani u Americi smatraju da je Amerika deo Božjeg plana, a insistiranje na takvom tumačenju jedne od najuticajnijih knjiga na svetu, dovodi do njene zloupotrebe u smislu opravdavanja robovlasništva", kaže on za Vašington post.

Za Kirkpatrika, "God Bless the USA Bible" je patriotska knjiga, a ne demonstiranje hrišćanskog nacionalizma. On smatra da su osnivači Amerike bili inpirisani rečima u Bibliji i da je korisno u jednoj knjizi imati Ustav, kao i Novi i Stari zavet.

"Biblija i Ustav će jednog dana postati zabranjeni u Sjedinjenim Američkim Državama. Zvuči čudno čak i reći to, ali postoji mnogo zemalja na svetu u kojima ne smete da imate Bibliju“, rekao je on za portal Relidžis njuz.

Komentari (0)

Kultura