Aktuelno iz kulture

"Gospođica", nadugotrajnija predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, proslavila 10 godina od premijere

Komentari

Autor: Tanjug

23/05/2023

-

13:03

"Gospođica", nadugotrajnija predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, proslavila 10 godina od premijere
"Gospođica", nadugotrajnija predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta, proslavila 10 godina od premijere - Copyright Printscreen YouTube/Jugoslovensko dramsko pozorište

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Gospođica" prema istoimenoj knjizi Ive Andrića u režiji Gorčina Stojanovića, trenutno najdugotrajnija predstava na repertoaru Jugoslovenskog dramskog pozorišta, premijerno je izvedena 26. aprila 2013. godine na Sceni "Ljuba Tadić" i u aprilu ove godine navršilo se tačno deset godina od njenog prvog izvođenja, saopštili su iz JDP-a.

Gorčin Stojanović je režirao predstavu prema dramatizaciji Marka Foteza iz 1962. godine, kada je Andrić bio predsednik Umetničkog saveta JDP-a. 

U premijernoj podeli su bili Nataša Ninković, Vojislav Brajović, Nataša Tapušković, Srđan Timarov, Jasmina Avramović, Milan Marić, Marko Baćović, Vesna Stanković, Anđelika Simić, Stefan Bundalo i Dejan Dedić. Dramaturg je Miloš Krečković, scenograf Gorčin Stojanović, kostimograf Lana Cvijanović a koreograf Miloš Paunović.

Predstava "Gospođica" je učestvovala na "Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije" u Tivtu, gostovala je na sceni Zagrebačkog kazališta mladih u okviru ciklusa "Evropsko pozorište u ZKM-u", u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. 

Podeljena, kao i Andrićev roman, na dva dela, sarajevski i beogradski, radnja predstave odigrava se u decenijama velikih potresa i promena na kraju devetnaestog i na početku dvadesetog veka, te u godinama koje su došle posle Prvog svetskog rata i propasti dva velika carstva. 

U tim okolnostima odigrava se uzbudljiva životna priča Rajke Radaković, jedne od velikih Andrićevih junakinja. 

Ona prikazuje sudbinu žene koja je, stalno s mukom pokušavajući da razume vremena koja se menjaju i uzburkani svet u kom se obrela, sve posvetila nastojanju da ispuni davni, teški očev zavet i tako, grozničavo štedeći i strasno stičući, čitav život provela bez ljubavi i prave radosti, otuđena i sama, sve do tragičnog kraja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura