Aktuelno iz kulture

Đorđe Stojković: Tekst predstave "NLO" je kao lek koji nam je svima potreban

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2023

-

10:24

Đorđe Stojković: Tekst predstave "NLO" je kao lek koji nam je svima potreban
Đorđe Stojković: Tekst predstave "NLO" je kao lek koji nam je svima potreban - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Đorđe Stojković igra dva potpuno različita lika u predstavi "NLO" Ateljea 212 prema tekstu Ivana Viripajeva - momka iz Detroita, kurira i muzičara, i šezdesetogodišnjaka iz Severne Irske. 

"Kad me je rediteljka Isidora Goncić pozvala, čim sam pročitao tekst, znao sam kako bi trebalo u magli da izgleda na kraju. Nije bilo bitno kako će to izgledati publici - to svaki glumac u nekom trenutku ipak mora da pomisli. Prvi put nisam ni pomislio na to", priznao je glumac.
Stojković je ocenio da je tekst "NLO" "toliko bitan za današnjicu" da je samo želeo da kaže ljudima istinu. 

"Ovaj tekst je kao lek, koji nam je preko potreban"; dodao je Stojković. 

Prema njegovim rečima, svaki od likova u komadu doživeo je neku vrstu prosvetljenja i shvatio šta je u životu najbitnije.

"Jako je bitno da čovek u sebi oslušuje vasionu u sebi, oko sebe. Najbitnije je da upozna sebe i radi na sebi. Ako shvati da ne ume sam - i to je u redu. Treba mu pomoć. Čovek prvo treba da sluša sebe", naveo je Stojković.

Glumac se prisetio svog profesora glume Dragana Petrovića Peleta koji je rekao studentima da slušaju svoj stomak da li treba da rade neku od uloga.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

"Potrebno je da jako slušamo sebe. Ako ne umemo, nije sramotno obratiti se nekome za stručnu pomoć. Govorima za psihologe i psihoterapeute. Verujem da nam dosta toga treba", ocenio je Stojković.

Prema njegovim rečima, trebalo je monologe od pet, šest strana osvojiti, kao i tempo i ritam celokupne scene, "sa tehničke strane da ne bi ljudima bilo dosadno".

Stojković je naglasio da su u predstavi važne sve poruke, koje govore glumci Svetozar Cvetković, Svetislav Goncić, Dragana Đukić, Lana Adžić, Luka Grbić i on.

"Svaka je bitna na svoj način i svako će se pronaći u nečemu što mu fali. Zaboravili smo da se slušamo, da budemo empatični. Nemamo vremena. Fali nam ljubavi, jako nam fali", naglasio je glumac.

Tanjug/Jadranka Ilić

 

Stojković se nadada će predstava promeniti bar jednog gledaoca, kako bi ovaj promenio "bližnjeg svog, koji će se zamisliti i pokrenuće lančanu reakciju".

"Jako mi je krivo. Nekad mi tera suze na oči. Valjda ćemo se opametiti u jednom trenutku i prestačemo da se bavimo trivijalnostima kojima nas zasipaju sa svih strana", naveo je Stojković.

Prema njegovim rečima, moramo "raditi na sebi, usavršavati sebe, zaći u daleke kutove našeg umova i duše, i shvatiti šta treba dopuniti".

Komentari (0)

Kultura