Aktuelno iz kulture

Otvoreno 68. Sterijino pozorje u Novom Sadu

Komentari

Autor: Tanjug

26/05/2023

-

23:18

Otvoreno 68. Sterijino pozorje u Novom Sadu
Otvoreno 68. Sterijino pozorje u Novom Sadu - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Sterijino pozorje, 68. po redu, pod sloganom "Čovečnost-Usponi i sunovrati" počelo je večeras i trajaće do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. 

Prema rečima reditelja Jagoša Markovića, čijom besedom je otvorena ovogodišnja manifestacija, najveća nagrada je davati publici i služiti požorištu. 

"Moramo čuvati Pozorje. I kad je najbolje, i kad to nije, i kad smo ponosni na njega, i kad smo ljuti na njega – moramo ga čuvati, jer je malo vrednosti koje traju u vremenu, a samo se one računaju. Privilegija je biti na sceni i u njenoj blizini. Cena je velika odgovornost, ali ona donosi onu opojnu slobodu. Pozorište ne menja svet, ono menja čoveka i to dobro se tek posle širi kapilarno", istakao je Marković. 

Večeras je odigrana prva po redu predstava “Deca”, opera u 17 pesama uz muziku Irene Popović koja potpisuje i režiju, a prema romanu Milene Marković, dobitnice Ninove nagrade.

U takmičarskom delu programa biće izvedeno osam predstava, a selektor Sterijinog pozorja je izjavio da nas i ove godine očekuju veličanstvene predstave i da je glavni kriterijum pri odabiru bila njihova estetska vrednost. 

O Sterijinim nagradama odlučivaće žiri u sastavu: Ljiljana Pešikan Ljuštanović u ulozi predsednice žirija, Ista Stepanov, Jure Novak, Valentin Vencel i Ivan Medenica. 

Predstava koja će biti odigrana u čast nagrađenih je “Slika nepoznatog”, a u  netakmičarskoj međunarodnoj selekciji "Krugovi" biće izvedene tri predstave.

Komentari (0)

Kultura