Aktuelno iz kulture

Grandiozni projekat Kristofera Nolana: "Openhajmer" snimljen na sedamnaest kilometara filmske trake

Komentari

Autor: Variety

03/06/2023

-

08:31

Grandiozni projekat Kristofera Nolana: "Openhajmer" snimljen na sedamnaest kilometara filmske trake
Grandiozni projekat Kristofera Nolana: "Openhajmer" snimljen na sedamnaest kilometara filmske trake - Copyright Prinstscreen YouTube/ Universal Pictures Canada

veličina teksta

Aa Aa

Film "Openhajmer" proslavljenog reditelja Kristofera Nolana, koji se bavi životom tvorca nuklearne bombe, najduže je ostvarenje u njegovoj karijeri i traje gotovo tri sata. 

Agencija Associated Press piše da su snimljeni materijali još i duži i da je filmska traka dugačka preko 17 kilometara i teška oko 300 kilograma.

Nolan je ispričao da su jasnoća i oštrina slike u ovom filmu do sada "bez presedana" i da je zahvaljujući 70-milimetarskom Imax filmu, postigao "3D efekat bez naočara".

"Imate ogroman ekran i popunjavate periferni vid publike. Uranjate ih u svet filma", rekao je reditelj.

Nolanovi filmovi su i ranije bili kritikovani kao preglasni, ali je sada verovatno dodatno pomerio granicu, prikazivanjem Triniti testa, koji je bio prva detonacija nuklearnog oružja u istoriji, prenosi Variety.

"Znali smo da ovo mora da bude izuzetno", dodao je on, ispričavši i da je uspeo da simulira eksploziju atomske bombe bez oslanjanja na vizuelne efekte.

Film "Openhajmer" prati teoretskog fizičara Roberta Openhajmera dok predvodi Menhetn projekat i stvara atomsku bombu s ciljem da okonča Drugi svetski rat. U glavnoj ulozi je Kilijan Marfi, a igraju još i Emili Blant, Met Dejmon, Robert Dauni Mlađi, Florens Pju i drugi.

Ostvarenje će se prikazivati u svetskim bioskopima od 21. jula.

Komentari (0)

Kultura