Aktuelno iz kulture

Misterija muzeja Prado: Da li je čuveni Goja zaista autor "Kolosa"?

Komentari

Autor: Independent

16/07/2021

-

09:59

Misterija muzeja Prado: Da li je čuveni Goja zaista autor "Kolosa"?
Kolos - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Kolos", jedna od najprepoznatljivijih slika koje se čuvaju u muzeju Prado, decenijama je pripisivana čuvenom slikaru Fransisku Goji, ali je pre 13 godina njegovo ime uklonjeno sa slike, jer su kustosi smatrali da je bila delo nekog od njegovih učenika.

Sada se, međutim, Gojino ime ponovo vraća na "Kolosa", koji se u "Prado" kolekciji nalazi od 1931, doduše.

Ipak, stručnjaci su rešili da se ograde, pa će uz sliku stajati i objašnjenje da se ona "pripisuje Goji", kako bi se istaklo da se o njenom poreklu još vodi rasprava, rekao je neimenovani izvor iz muzeja za Independent.

Debata je pokrenuta 2008. kada je Manuela Mena, stručnjak za Gojine radove u Muzeju "Prado" izjavila da je reč o slici Asensija Hulije (Asensio Julia), Gojinog učenika, tvrdeći da su se u uglu slike nalazili inicijali A. J.

profimedia

Gorostas koji posmatra pejzaž trebalo je da predstavlja španske pokušaje da se otarase okupatora

Sve do tada, smatralo se da je "Kolos", nastao između 1818. i 1825. godine, kao Gojin odgovor na francusku okupaciju Španije, nakon Napoleonove pobede u Španskom ratu za nezavisnost. Gorostas koji posmatra pejzaž trebalo je da predstavlja španske pokušaje da se otarase okupatora.

U prilog tezi da je to zaista Gojino delo, ide i činjenica da je u inventaru imovine Hozefe Bajeu, njegove supruge, nakon njene smrti, upisana slika istih dimenzija nazvana "Džin".

Nakon što se Mena penzionisala 2018. godine, drugi stručnjaci muzeja želeli su da vrate "Kolosa" Goji, ali konsenzus još nije postignut.

U svakom slučaju, "Prado" je u okviru poslednje reorganizacije dela 19. veka, promenio opis kod te slike.

"Čini se da je pravo vreme da se pozabavimo debatom o autoru ovog dela, ali mi ne kažemo da je to sigurno bio Goja", ograđuju se iz muzeja u saopštenju za Independent.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura