Aktuelno iz kulture

Teatar na raskršću od 7. septembra u Nišu

Komentari

Autor: Euronews

15/07/2021

-

18:18

Teatar na raskršću od 7. septembra u Nišu
Plakat - Copyright Plakat

veličina teksta

Aa Aa

Drugi pozorišni festival balkanskog kulturnog prostora "Teatar na raskršću" biće održan od 7. do 14. septembra u Narodnom pozorištu Niš, gde će biti odigrano šest predstava iz regiona, koje su u konkurenciji za festivalske nagrade.

Na otvaranju biće izvedena premijera predstave "Čudo Svetog Georgija" u režiji Nikole Zavišića, u koprodukciji Dramsko-lutkarskog teatra "Ivan Radoev" iz Bugarske, Narodnog pozorišta Niš i Teatra "Joan Slaviči" iz Rumunije.

Na repertoaru su potom "Za sada je sve ok" rediteljke Snežane Trišić u izvođenju Kruševačkog pozorišta (8. septembar), "Dan kada ja više nije bilo ja" rediteljka Tare Manić i Beogradskog dramskog pozorišta ( 9. septembar), "Život je san" Dine Markove i u izvođenju bugarskog "Teatra "Zong" (10. septembar), "Kons: Novo doba" Žiga Divjaka, a u izvođenju Prešernovog gledališča Kranj iz Slovenije (11. septembar).

Selektori reditelj Vlatko Ilić i teatrolog Spasoje Ž. Milovanović uvrstili su u program i "Pazi na prazninu" Romana Nikolića, a u izvođenju Hrvatskog narodnog kazalište u Varaždinu (12. septembar) i "Ko je ubio Dženis Džoplin?", po konceptu i režiji Sonje Petrović, u izvođenju novosadskog Srpskog narodnog pozorišta (13. septembra)

Narodno pozorište Niš saopštilo je da će prilikom zatvaranja, 14. septembra, biti dodeljene nagrade za najbolju predstavu, režiju, četiri glumačke nagrade, zatim za kostimografsko i scenografsko ostvarenje, originalnu scensku muziku, scenski pokret, kao i specijalna nagrada festivala. Biće dodeljene i nagrade okruglog stola kritike i nagrade žirija novinara.

Na zatvaranju će publika imati priliku da pogleda autorski projekat Andree Gavriliju "Recept za savršenstvo u nekoliko koraka koji ne vode nikuda" trupe "Mihaj Rajku" Severnog teatra Satu Mare iz Rumunije.

U okviru Pratećeg programa festivala biće izvedene predstave "Saundtrek za film koji nije snimljen", autora Kralja Čačka i Nine Bajsić u izvođenju Radio teatra Bajsić i prijatelja iz Zagreba, te "Heroji 4.33" u režiji D. Damjanovskog i izvođenju Narodnog pozorišta "Jordan Hadži Konstantinov - DŽinot" iz Severne Makedonije.

Osnivač "Teatra na raskršću" je Narodno pozorište Niš, a održava se pod pokroviteljstvom predsednika Srbije i uz podršku Grada Niša.

Komentari (0)

Kultura