Aktuelno iz kulture

Posthumna promocija knjige Velimira Velje Pavlovića: "Treba vremena da postaneš mlad"

Komentari

Autor: Tanjug

07/06/2023

-

21:32

Posthumna promocija knjige Velimira Velje Pavlovića: "Treba vremena da postaneš mlad"
Tanjug/Rade Prelić - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Promocija posthumno objavljene knjige novinara Velimira Velje Pavlovića "Treba vremena da postaneš mlad" održana je večeras i na njoj je istaknuto da je on bio "dobar i drag čovek".

U pitanju je zbirka kolumni koje je ovaj novinar, autor TV emisija "Duhovnici" i "Nivo 23" pisao od 2016. do 2018. godine, a pred čitaocima su izabrane lične i univerzalne priče na različite, a uvek aktuelne teme, o mnogim poznatim i manje poznatim ličnostima, od Boba Dilana, Rolingstonsa, Pabla Pikasa, Nikole Tesle, Timotija Bajforda, do Platona, Pitagore.

Promocija je zamišljena i kao veče sećanja na Velju Pavlovića (1953-2022), a tom prilikom književnica Mirjana Bobić Mojsilović se podsetila da je sa pokojnim novinarem imala nezaboravne trenutke druženja otkrila da je Velja bio njen veliki prijatelj.

"Znam koliko je želeo da napiše knjigu, i hteo je da to bude roman, a eto sada je to zbirka ovih priča. Žao mi je što nije i to ostvario, ali možda jednog dana, od ovih kolumni bude i neki roman. Koliko nas je danas došlo na ovu promociju, to je najbolja priča o Velji Pavloviću", naglasila je Bobić Mojsilović.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

Pisac Svetislav Basara ocenio je da je šteta što za života Pavlović nije više pisao i dodao da nema više takvih novinara kakav je on bio.

Rok muzičar Zoran Kostić Cane, koji je nekoliko puta gostovao kod Pavlovića u emisiji "Nivo 23" rekao je da je on bio "dobar, drag, mio".

"Gostovati kod njega u emisiji znači umeš da daš više nego što si mislio da možeš da daš nekome", istakao je Kostić i dodao da su Pavlovićeva kreativnost, mišljenje, televizijski intervjui koje je brižljivo pripremao i vodio, kao i pisanje kolumni, bili uvek izvedeni na jedan prirodan, dobar, otvoren i poverljiv način.

Tanjug/Rade Prelić

 

 

Velimir Velja Pavlović, novinar i televizijski voditelj, maturirao je u Trećoj beogradskoj gimnaziji, studirao matematiku, a diplomirao novinarstvo na Fakultetu političkih nauka 1978. godine. Pavlović je od 1980. radio kao novinar Studija B, a pisao je za magazine "Vreme", "NIN", "Politikin zabavnik", "Ilustrovanu Politiku" i "Pravoslavlje".

Dobitnik je nagrade Narodnog muzeja u Beogradu (1987) i Zlatne značke Kulturno-prosvetne zajednice Srbije (1991). 

Komentari (0)

Kultura