Aktuelno iz kulture

Iz Kana pravo u Beograd: Izbor najboljih na Festivalu francuskog filma od 21. do 25. jula

Komentari

Autor: Euronews

15/07/2021

-

18:49

Iz Kana pravo u Beograd: Izbor najboljih na Festivalu francuskog filma od 21. do 25. jula
Festival francuskog filma - Copyright Promo/institutfrancais.rs

veličina teksta

Aa Aa

Treće izdanje Festivala francuskog filma biće održano od 21. do 25. jula na tri lokacije - u bioskopu na otvorenom na Kosančićevom Vencu, u Kombank Dvorani, kao i na onlajn filmskoj platformi "Moj OFF".

Domaća publika imaće priliku da vidi 12 francuskih ostvarenja, od čega je osam novih filmova, među kojima su i naslovi premijerno prikazani na ovogodišnjem festivalu u Kanu. U okviru paralelnog programa našla su se četiri naslova, klasici čuvenih reditelja kao što su Mihael Haneke i Robert Breson.

Festival će otvoriti 21. jula projekcija film "Francuska" Bruna Dumona sa Lejom Sedu u glavnoj ulozi, popularnom iz serijala filmova o Džejmsu Bondu ("Spektra" i predstojećem "Nema vremena za umiranje"), a ulaz će biti besplatan jer je projekcija (u 21h) na otvorenom na Kosančićevom vencu.

Drama sa elementima komedije "Francuska" je, inače, deo zvanične filmske selekcije u Kanu, a glavna glumica je osvojila već Zlatnu palmu 2013. za film "Život Adele", ostvarila je i zapažene uloge u filmovima "Obmana", "Zločini budućnosti", "Jednog lepog jutra", "Priča mog života", ali i filmu "Francuska depeša" čija je bioskopska premijera planirana za oktobar.

"Kanski festival je, po prvi put od svog nastanka, morao biti otkazan 2020. godine. Ovogodišnje izdanje je, više nego ikada pre, organizovano u slavu sedme umetnosti i povratka publike u bioskope. Naša želja je da se i mi sa Festivalom francuskog filma pridružimo slavlju i zajedno uživamo u odličnim filmovima", ističe Bertran Mije, ataše za saradnju Francuskog instituta.

Prema njegovim rečima, na festivalu će se naći i filmovi koji su izašli pre samo nekoliko nedelja u Francuskoj, poput "Dva Alfreda" i "O ljudima".

Vladimir Perišić, reditelj i kum ovog festivala, podseća da je pre desetak godina Festival Autorskog filma pokrenuo dijalog sa francuskom kinematografijom verujući da je to jedan od načina da u Srbiji nastane nova, mlada i nezavisna scena autorskog filma.

"Festival francuskog filma vidim kao nastavak tog dijaloga, ali pre svega okrenut ka publici, kao priliku da francuski film stekne široku publiku u Beogradu kao što se i nadam da će srpski film u budućnosti umeti da izgradi svoju publiku u Francuskoj, publiku koju je nekada imao. To je možda i najlepša snaga filma, njegova mogućnost da nam približi drugog kako bismo shvatili da smo prijatelji", dodao je Perišić.

"O ljudima", "Trijumf", "Pod zvezdama Pariza"...

Reditelja filma "O ljudima" Luk Belvoa, nakon nekoliko filmova inspirisanih stvarnošću, opredelio se za adaptaciju i to roman "Muškarci" Lorana Movinjea.

"To je veoma snažan roman koji govori o Alžirskom ratu, ali na neobičan način. U proteklih 50 godina filmovi o ovom ratu siu bili militantni i pristrasni, pa smartam da je vreme da o tome govorimo drugačije, jer se vratilo doba mira. Ovo je film pre svega o sećanju, a tek onda o Alžirskom ratu. Film o ranama koje rat ostavlja onima koji ratuju", rekao je Belvo i dodao da je hteo da sačuva strukturu priče u flešbekovima i monolozima.

Loren Tirar, reditelj filma "Govor", istakao je danas uključujući se na konferenciju za medije uživo, da mu je želja da dođe u Srbiju, a kada je reč o filmu koji će biti prikazan na festivalu da je reč o adaptaciji romana Fabrisa Koroa, te da su svi pričali da je nemoguće adaptirati ga jer se radnja celog filma odvija u mislila jednog lika.

"Naime, radi se o njegovoj mašti, pa je teško bilo osmisliti kako da se to pretvori u slike, što je meni bio izazov, jer sam morao naći način da vizuelno gledaocima prenesem misli tog lika", dodajući da je veoma komplikovan film, koji je bio uzbuljiv za snimanje, te da je iako veoma francuski, pristupačan svima, jer govori o porodici i komplikovanim odnosima, kao i o ljubavi i stvarima koje treba jedni drugima da kažemo.

Preko Zooma se obratio i Teri de Karbonarije, koscenarista filma "Trijumf", rečima da je njihovo ostvarenje adaptacija jedne priče koja se dogodila krajem osamdesetih u Švedskoj.

"Scenario smo pisali godinu i po, a snimanje je trajalo devet nedelja. Jednim delom film je sniman u zatvoru i dok sam spremao spektakl u tom zatvoru u meni se rodilo to da sam, na neki način, preživeo ono što i junak filma. Sve što ćete videti u filmu deo je onoga što se desilo krajem osamdesetih, ali i onoga što smo doživeli boraveći u zatvoru. Kada pogledate film shvatićete da posledice cele te priče i dalje traju", istakao je Karbonarije.

Poslednjeg dana festivala, 25. jula, u Kombank Dvorani biće prikazan film "Pod zvezdama Pariza", koji dolazi od nemačkog reditelja Klausa Dreksela poznatog po naslovima "Porodične veze", "Na ivici sveta", "Amerika". Radnja njegovog novog filma prati Kristinu koja je beskućnica u Parizu. Jedne zimske noći zatiče Sulija, osmogodišnjeg eritrejskog dečaka, koji jeca ispred svog skloništa. Vezani svojim marginalnim uslovima, zajedno kreću na emocionalno putovanje kako bi pronašli njegovu majku u Parizu.

Deo programa festivala biće prikazan i na platformi "MojOFF", gde će publika imati priliku da pogleda triler francusko-belgijske koprodukcije "Prevodioci".

Ulaz na projekcije bioskopa na otvorenom je besplatan, a cene karata za ostale filmove je 300 dinara, a 150 za paralelni program.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu