Aktuelno iz kulture

Tempei Nakamura za Euronews Srbija: Nadam se da će Beograđani sa strašću prema muzici ponovo doći da me slušaju

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/06/2023

-

21:48

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Poznati japanski pijanista i kompozitor Tempei Nakamura nastupa sutra u 20 časova u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Tempei će izvoditi svoje originalne kompozicije, ali će deo repertoara posvetiti izvođenju japanskih tradicionalnih dela. Virtuoz na klaviru, umetnik koji vešto kombinuje različite stilove, poput džeza, klasike i roka, svoj izraz u šali naziva "istočni romantizam" i kaže da bi želeo da obiđe svet kao ptica sa klavirom kao krilima.

"Putujem i upoznajem nove zemlje i nove ljude. To je dobro za mene i moje nadahnuće", rekao je Nakamura za Euronews Srbija.

I zaista, veliki deo njegovog sna već se ostvario - imao je zapažene nastupe u koncertnim dvoranama u Amsterdamu, Parizu, Berlinu, ali i drugim zemljama poput Španije, Portugala, Italije, Austrije, Luksemburga, Estonije, Slovačke, Ukrajine i Belorusije. Pravi kuriozitet predstavlja podatak da je, počevši od 2019. godine, a nakon pandemije i tokom 2022. godine, u okviru svoje evropske turneje, imao koncerte u doslovno svakoj državi Evrope. 

Ipak, kao posebnu stavku u biografiji ističe svoj debi u Karnegi holu 2010. godine gde je imao solo resital. 

Copy right – Tempei Nakamura

 

"Bila je to najveća čast, ostvarenje mog sna i osetio sam da sam konačno uspeo", rekao je pijanista.

Tempei je poznat i po brojnim turnejama u Japanu, ali i po nastupima u "neistraženim regionima" ove zemlje, kao što je Kumano Kodo, mesto koje je registrovano kao lokalitet svetske baštine, a koje zapravo predstavlja niz drevnih hodočasničkih ruta na najvećem poluostrvu Japana. Neobične lokacije za koncert birao je i u Evropi.

"Imao sam koncert na Etni na Siciliji i to je bilo sjajno iskustvo. Volim da sviram u prirodi u japanskim hramovima, jer na takvim lokacijama mogu da se udubim u ono što radim", ispričao je Nakamura za Euronews Srbija.

Ovaj izuzetni pijanista, rodom iz Kobea u Japanu, počeo je da uči klavir sa 5 godina. U srednjoj školi, njegov dom je uništio Veliki zemljotres u Hanšinu 1995. godine, zbog čega je napustio školu i zaposlio se. Iako u srednjoj školi nije svirao klavir, zahvaljujući svom neverovatnom talentu, primljen je u muzičku školu i nastavio je da studira na Univerzitetu umetnosti u Osaki, gde je diplomirao kao najbolji u klasi klavira. 

Copy right – Tempei Nakamura

 

Poznat po svom humanitarnom radu, svoj projekat "Izlazeće sunce" posvetio je naporima za rekonstrukciju nakon Velikog zemljotresa u istočnom Japanu 2011. godine, a Udruženje umetnika prefekture Hjogo nagradilo ga je priznanjem za unapređenje umetnosti 2015. godine. Trenutno živi u Tokiju i aktivno organizuje turneje širom sveta, kao i u Japanu.

Koncert u Kolarčevoj zadužbini biće drugi nastup ovog umetnika u Beogradu.

"Imao sam koncert prošle godine u Srbiji i susreo se sa pasioniranom srpskom publikom. Ja to volim, nadam se da će takvi ljudi sa strašću prema muzici ponovo doći da me slušaju", zaključio je Nakamura.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura