Aktuelno iz kulture

Koncert povodom stotog rođendana Beogradske filharmonije: Ovacije za Zubina Mehtu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/06/2023

-

10:51

Koncert povodom stotog rođendana Beogradske filharmonije: Ovacije za Zubina Mehtu
Koncert povodom stotog rođendana Beogradske filharmonije: Ovacije za Zubina Mehtu - Copyright Marko Djokovic /Beogradska filharmonija

veličina teksta

Aa Aa

Petnaestominutne stajaće ovacije ispratile su legendarnog dirigenta Zubina Mehtu nakon Gala koncerta Beogradske filharmonije, povodom stogodišnjice orkestra, 20. juna u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Nastup koji se upisao zlatnim slovima u istoriju Beogradske filharmonije, ujedno je otvorio prvu regionalnu turneju koju Mehta i Filharmonija nastavljaju u Tirani i Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Marko Djokovic /Beogradska filharmonija

 

Zubina Mehtu, jednog od navećih dirigenata ikada, pozdravio je gromoglasni aplauz prilikom izlaska na binu Kolarca, a petnaestominutne stajaće ovacije ispratile su slavnog maestra i Beogradsku filharmoniju nakon nastupa povodom velikog jubileja. Na programu koncerta su bila dva simfonijska giganta – Betovenova Simfonija broj 7 i Berliozova Fantastična simfonija koja je bila i na repertoaru prvog nastupa Zubina Mehte sa Beogradskom filharmonijom, davne 1958. godine.

Jedinstvena atmosfera obeležila je proslavu filharmonijskog jubileja sa najvećim prijateljem orkestra, danas osamdesetsedmogodišnjim maestrom koji neguje posebnu i sentimentalnu vezu sa Beogradskom filharmonijom već šezdeseti pet godina. Koncert povodom stogodišnjice, jedanaesti je nastup sa orkestrom tokom vremena u kome je prema Mehtinim rečima, Beogradska filharmonija postala jedan od velikih evropskih orkestara. Gala koncert bio je prvorazredan muzički događaj kojim počinje zajednička regionalna truneja sa nastavkom u Nacionalnom pozorišti, opere i baletu Tirane 22. juna i u Filharmoniji Republike Severne Makedonije 24. juna.

Događaju su prisustvovale potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković i ministarka kulture Severne Makedonije Bisera Kostadinovska-Stojčevska, zatim pripadnici diplomatskog kora i brojne ličnosti javnog i kulturnog života.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura