Aktuelno iz kulture

Zubin Mehta: Beogradska filharmonija zaslužuje novu koncertnu dvoranu

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2023

-

23:38

Zubin Mehta: Beogradska filharmonija zaslužuje novu koncertnu dvoranu
Dirigent Zubin Mehta - Copyright Tanjug/Beogradska filharmonija/Marko Đokovi

veličina teksta

Aa Aa

Povodom velikog jubileja, stogodišnjice orkestra, Beogradska filharmonija priređuje Gala koncert sa legendarnim maestrom Zubinom Mehtom 20. juna Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Maestro Mehta je najznačajniji prijatelj Beogradske filharmonije, dokazani je autoritet u iniciranju izgradnje mostova između različitih kultura.

Beogradskoj filharmoniji pomogao je mnogo puta, od nabavke instrumenata do podrške prve američke turneje uvek hvaleći napredak i kvalitet orkestra. Beogradski nastup ujedno otvara regionalnu turneju Mehte i Beogradske filharmonije koja se nastavlja u Tirani i Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

Na programu sva tri koncerta Mehta će predvoditi orkestar u izvođenju Simfonije br. 7 Ludviga van Betovena i "Fantastične simfonije" Hektora Berlioza. Mehta napominje da je na ideju o turneji u okviru inicijative Otvoreni Balkan došao zajedno sa Ivanom Tasovcem nekadašnjim direktorom Beogradske filharmonije. 

Tanjug/Tara Radovanovic

 

"Predstavili smo našu ideju 2021. godine  predsedniku Srbije, Aleksandru Vučiću,  koji je se složio da predstavimo orkestar u njegova umetnička dostignuća u susednim zemljama. Veoma sam srećan što ćemo svirati u Severnoj Makedoniji i Albaniji. Prvi put ću nastupiti u Tirani, a drugi put u Skoplju. U Skoplju sam bio 1963. godine nakon razornog zemljotresa...Siguran sam da ćemo sa Beogradskom filharmonijom svirati odlične koncerte u oba grada", kaže Mehta za Tanjug. 

Za njega nema dileme da je jedan od prioriteta Beogradske filharmonije seldba u novu koncertnu dvoranu. 

"Tako važnom orkestru na evropskom nivou kao što je Beogradska filharmonija potrebna je nova koncertna dvorana. Prostor sa novom akustikom i povećanim kapacitetom za publiku. Beogradska filharmonija je odličan orkestar i zaslužuje izuzetne uslove za muziciranje. Nadam se da ću doprineti sakupljanju novca za ostvarenje tog plana. Verujem da će i neki ljudi ili kompanije pomoći privatnim donacijama da Beogradska filharmonija dobije koncertni prostor kakav zaslužuje prema kvalitetu umetničkog delovanja", kaže Mehta. 

Maestro Mehta na koncertu 20. juna, 11. put upravlja Beogradskom filharmonijom. 

Kako kaže, šef dirigent Beogradske filharmonije Gabrijel Felc radi odličan posao sa filharmonijom. 

"Budućnost Beogradske filharmonije vidim u saradnji sa odličnim dirigentima i solistima iz celog sveta, kao što je to danas slučaj. Naravno važno je da se zadrži i odabir repertoara koji pred orkestar uvek iznova stavlja umetničke izazove, na radost publike" kazao je Mehta.  

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura