Aktuelno iz kulture

Zubin Mehta uoči Gala koncerta u Srbiji: "Čestitam voljenoj Beogradskoj filharmoniji veliki jubilej"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

16/06/2023

-

08:56

Zubin Mehta uoči Gala koncerta u Srbiji: "Čestitam voljenoj Beogradskoj filharmoniji veliki jubilej"
Zubin Mehta - Copyright Marko Đoković/Beogradska filharmonija

veličina teksta

Aa Aa

Povodom velikog jubileja, stogodišnjice orkestra, Beogradska filharmonija priređuje Gala koncert sa legendarnim maestrom Zubinom Mehtom, 20. juna u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine. Beogradski nastup ujedno otvara regionalnu turneju Mehte i Beogradske filharmonije koja se nastavlja u Tirani i Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan.

“Bila mi je velika želja da sa Beogradskom filharmonijom obiđem zemlje regiona jer smo zajedno bili u Dubrovniku 2011. godine, a prilikom poslednje posete Beogradu 2021. predložio sam tu ideju predsedniku Vučiću, da idemo u južniji deo regiona i on je tu ideju odmah podržao. Smatram inicijativu Otvorenog Balkana veoma važnom, a kroz jezik muzike koji ima veliku snagu treba uvek da nastojimo da gradimo mostove između nas. Drago mi je da u tome mogu da doprinesem koncertima koje ću održati sa Filharmonijom u Tirani u kojoj nikad nisam bio, kao i da se vratim u Skoplje gde sam dirigovao odmah nakon zemljotresa 1963. godine“, izjavio je maestro Mehta.

Na programu sva tri koncerta Mehta će predvoditi orkestar u izvođenju Simfonije br. 7 Ludviga van Betovena i "Fantastične simfonije“ Hektora Berlioza. Nakon Gala koncerta na Kolarcu 20. juna, slede nastupi u zgradi Nacionalne opere Tirane 22. juna i u Filharmoniji Republike Severne Makedonije 24. juna.

Uoči svog dolaska čuveni maestro Mehta kaže: “Veoma se radujem ponovnom susretu sa Beogradskom filharmonijom, orkestrom sa kojim delim dugotrajne uspomene. U živom sećanju mi je prvi nastup sa ovim orkestrom davne 1958. godine, a prilikom svakog narednog zajedničkog koncerta susretao sam sve bolji i bolji ansambl. Pre dve godine kada smo nastupali zajedno, bio sam zadivljen nivoom orkestra koji zaslužuje svaku moguću podršku. Čestitam voljenoj Beogradskoj filharmoniji veliki jubilej i ponosan sam što ga obeležavamo zajedno, 20. juna na Kolarcu. Svi mi volimo tu salu, ali Filharmonija već dugo sanja svoju novu Koncertnu dvoranu koju je zaslužila da bi dostigla nove visine u drugom veku postojanja. Izuzetno me veseli činjenica da je detaljni projekat za novu zgradu u finalnoj fazi i želja mi je da novu Koncertnu dvoranu Beogradske filharmonije što pre otvorimo zajedno. Koncert povodom filharmonijske stogodišnjice je moj 11 nastup sa orkestrom i biće mi veoma neobično da ne vidim mog velikog prijatelja Ivana Tasovca pored sebe.”

Beogradska filharmonija/Marko Đoković

 

Jedan od najvećih dirigenata današnjice i najznačajniji prijatelj Beogradske filharmonije, dokazani je autoritet u iniciranju izgradnje mostova između različitih kultura. Svojom jedinstvenom energijom i vizijom, doprineo je rušenju brojnih barijera koristeći snagu muzike. Beogradskoj filharmoniji pomogao je mnogo puta, od nabavke instrumenata do podrške prve američke turneje uvek hvaleći napredak i kvalitet orkestra.

Preporuka za vas

Mehta nakon generalne probe sa Beogradskom filharmonijom: Postali su veliki evropski orkestar, čekam sa oduševljenjem koncert
Zubin Mehta: Nova koncertna dvorana je najbolja stvar koja se mogla desiti Beogradskoj filharmoniji

Komentari (0)

Kultura