Aktuelno iz kulture

Beogradska filharmonija koncertom u Kolarcu počela obeležavanje 100. rođendana

Komentari

Autor: Tanjug

13/06/2023

-

23:15

Beogradska filharmonija koncertom u Kolarcu počela obeležavanje 100. rođendana
Beogradska filharmonija koncertom u Kolarcu počela obeležavanje 100. rođendana - Copyright Tanjug/Jadranka Ilić

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija je večerašnjim rođendanskim poklon koncertom u Kolarćevoj zadužbini, pod dirigentom Urošem Lajovicem, počela obeležavanje stogodišnjice postojanja.

Pred ispunjenom velikom dvoranom Kolarca, Filharrmonija je najpre izvela "Svečanu uvertiru" Dmitrija Šostakoviča i "Rođendanske varijacije" Petera Hajdriha i Miloša Branisavljevića, u okviru kojih je posebno toplo pozdravljena "Srpska varijacija".

U ime svih muzičara koncertmajstor Tijana Milošević je nekadašnjem šefu dirigentu Beogradske filharmonije (2001-2005) Lajovicu uručila plaketu sa zvanjem počasnog dirigenta, "za izuzetan dugogodišnji doprinos razvoju orkestra", što je dvorana pozdravila burnim aplauzima. 

Usledilo je finale Simfonije broj pet Ludviga Van Betovena i "Grlica" Stevana Hristića.

Beogradsku filharmoniju je 1923. godine osnovala grupa entuzijasta na čelu sa kompozitorom Hristićem, a u orkestru je 620 muzičara provelo svoj radni vek od kako se od 1951. godine kontinuirano vodi arhiva.

Voditelj programa bio je glumac Vladimir Aleksić koji je na duhovit način predstavio poimence članove orkestra, ali i binske radnike i drugo osoblje filharmonije, uključujući njene penzionere prisutne u gledalištu. 

U video porukama rođendan filharmoniji čestitali su njen šef dirigent Gabrijel Felc, zatim Danijel Rajskin, Kijan Soltani, Dobrivoje Tanasković - Den Tana, Ksenija Sidorova, Stana Katić, Fazil Saj i Zubin Mehta. 

Specijalni gost večeri bio je austrijsko-slovački kvartet Janoška ansambl koji je sa filharmonijom izveo "Mizetu za Frica (omaž Fricu Krajsleru), "Paganinošku, Kapris 24" Nikola Paganinija,  i "Rumbu za Amadeusa", koja se u jednom trenutku pretvorila u "Evo banke Cigane moj" što su posetioci ispratili pevanjem. 

Braća Januška i filharmonija su iz Kolarca ispraćeni ovacijama, nakon što su produžili program i stigli do "Hey Jude" Bitlsa (Beatles) naišavši na odličan prijem raspevanih posetilaca. 
Filharmonija će veliki jubilej pod sloganom "Zauvek" obeležavati tokom cele godine, a na redu su Gala koncert sa dirigentom Zubinm Mehtom 20. juna u Kolarcu i besplatni koncert na otvorenom "Dizni fantazija uživo" 2. jula na prostoru beogradskog Ušća.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura