Aktuelno iz kulture

"Tom i Džeri nisu otišli u penziju": Beogradska filharmonija svirala muziku iz crtaća za preko 3.000 dece

Komentari

Autor: Tanjug

31/03/2023

-

13:28

"Tom i Džeri nisu otišli u penziju": Beogradska filharmonija svirala muziku iz crtaća za preko 3.000 dece
"Tom i Džeri nisu otišli u penziju": Beogradska filharmonija svirala muziku iz crtaća za preko 3.000 dece - Copyright Beogradska filharmonija/Marko Đoković

veličina teksta

Aa Aa

Beogradska filharmonija je danas završila niz koncerata "Nacrtani orkestar" na kojima je preko 3.000 školaraca slušalo muziku iz crtanih filmova.Koncerti su od 22. marta održavani radnim danima u dva prepodnevna termina u dvorani Beogradske filharmonije, pod dirigentskom palicom Vuka Bolkova Popovića, sa naratorkama Tamarom Marinković Tomić i Slavicom Perić.

"To je naše tradicionalno prolećno druženje sa decom školskog uzrasta. Pripremili smo muziku iz najpoznatijih animiranih filmova i uverili smo se da deca danas znaju klasike animacije. Svi koji misle da su Tom i Džeri otišli u penziju prevarili su se", istakla je Jelena Milašinović, portparolka Filharmonije.

Koncerti su ispituju koliko današnje generacije poznaju ostvarenja kao "101 dalmatinac”, “Porodica Kremenko”, “Inspektor Gedžet”, “Aladin” ili “Kralj lavova”, a Milašinović je dodala da su "dobar način da se kroz zabavan svet crtanog filma objasni deci koliko je klasična muzika važna".

Beogradska filharmonija/Marko Đoković

 

Specijalno iznenađenje na kraju koncerta bilo je čudo tehnike, nedavno nabavljeni Stenvej SPIRIO r klavir, koji je sam odsvirao "Mačiji koncert" iz "Toma i Džerija", uz prikazivanje crtanog filma na ekranu iznad.

"Na decu je ogroman utisak ostavio mehanizam. Objašnjen je način funkcionisanja, ali deca imaju svoje interesantne ideje, maštovite. Uglavnom čujemo da je to neki dobar duh iz klavir", rekla je Milašinović.

Beogradska filharmonija priprema "Koncert za bebe" od 10. do 13. aprila, dok je u maju na redu druženje za tinejdžere, najavila je Milašinović.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura