Aktuelno iz kulture

Reditelj Aleksandar Nikolić: Operom "Toska" uz filharmoniju Kolarac pretvaramo u pozorište

Komentari

Autor: Tanjug

24/02/2023

-

10:50

Reditelj Aleksandar Nikolić: Operom "Toska" uz filharmoniju Kolarac pretvaramo u pozorište
Reditelj Aleksandar Nikolić: Operom "Toska" uz filharmoniju Kolarac pretvaramo u pozorište - Copyright Marko Djokovic

veličina teksta

Aa Aa

Čuvena opera "Toska", pod dirigentskom palicom šefa-dirigenta Beogradske filharmonije Gabrijela Felca, biće izvedena večeras pod svećama na sceni Kolarca, a reditelj ovog spektakla Aleksandar Nikolić za Tanjug kaže da će koncertnu dvoranu pretvoriti u pozorište i publiku uključiti u predstavu. 

Pored vrhunske međunarodne podele u kojoj su Elizabet Tajge, Eduardo Aladren i Mandla Mnedebele, u pripremi ovog poduhvata učestvovalo je oko dve stotine ljudi, kako na sceni tako i iza nje.

Tri čina i 357 stranica jedne od najlepših operskih partitura, Felc i filharmoničari pripremaju sa velikom strašću.

Režija Aleksandra Nikolića dočaraće atmosferu mračnog i opasnog Rima iz 1800. tako što će filharmonijska predstava biti osvetljena samo svećama. 

Galerije Kolarca postaju Rimska crkva Sant Andrea u prvom, palata Farneze u drugom i zamak Sant Anđelo u trećem činu.

Nikolić za Tanjug kaže da dobra volja i super energija uvek dovedu do čuda. 

Marko Djokovic

 

"Na poziv Beogradske fiharmonije i dirigenta Gabrijela Felca ušao sam u pripremu koncerta, što je bila prvobitna ideja spektakla koji očekuje publiku večeras. Sve je to na probama brzo preraslo u predstavu. Solisti su izvanredni...Elizabet Tajge je jedan od najznačajnijih soprana na svetu. Mandla Mnedebele je veoma interesantan bariton - Crni Skorpio. Okrutan i izuzetno senzitivan u isto vreme", kaže Nikolić i dodao da će orkestar filharmonije, mešoviti hor RTS-a i hor Kolibri uz mlade operske pevače iz Srbije učiniti da "Toska" bude istinski spektakl u Kolarcu. 

Za njega nema sumnje da je najveći izazov u postavljanju Toske u Kolarcu bio kako pretvoriti koncertnu dvoranu u prostor predstave. 

"Na početku je delovalo nemoguće, ali kroz probe sam shvatio da je pozpuno izvodljivo. Publika će biti direktno uključena u predstavu. Galeriju Kolarca takođe koristimo kao igrajući prostor. Odjednom su nam se na probama desile neke neverovatne akustične stvari. U Kolarcu će dopirati glasovi iz različitih prostora  što nije uobičano za pozorišta", kazao je Nikolić i dodao da će umesto rasvete u Kolarcu večeras biti upaljene sveće kako bi se dočarala radnja opere "Toska" koja je, kako kaže, ozbiljna politička priča a ne melodrama ili ljubavni trugao. 

"Opera "Toska" predstavlja Rim iz 19. veka i zapravo je ozbilja, krvava priča", kazao je Nikolić. 
Prema njegovim rečima publika će uživati u orkestraciji, pevanju solista i pre svega ambijentu koji do sada nije viđen u Kolarcu. 

Komentari (0)

Kultura