Aktuelno iz kulture

"Ti možeš sve(t)": Bliži se Bašta fest posvećen mladim autorima i kratkom filmu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/06/2023

-

12:10

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Deseto izdanje Bašta Festa, internacionalnog festivala kratkog igranog filma u Bajinoj Bašti, biće održano od 29. juna do 2. jula. Ova manifestacija, koju su osnovali glumci Jovan Jelisavčić i Maja Šuša, usko je orijentisana na zajednički rad reditelja i glumaca, a fokus na kvalitetnim glumačkim interpretacijama ima veliki uticaj na pozitivno pozicioniranje Bašta Festa među internacionalnim festivalima kratkometražnog filma. Pored filmskog programa, posetioci će moći da uživaju i u muzičkom sadržaju. 

Maja Šuša za Euronews Srbija kaže da će ove godine u tri dana takmičarskog programa biti prikazano 29 filmova iz 20 zemalja, dok je poslednji dan rezervisan za debitantsko dugometražno ostvarenje "Da li ste videli ovu ženu" Matije Gluščevića i Dušana Zorića.

"To nam je naročito drago, s obzirom na to da smo njihove kratke filmove prikazivali u prethodnim godinama, a sada imamo priliku da vidimo jedan sjajan dugometražni film koji je prošle godine imao premijeru u Veneciji. Divno nam je da pratimo kako se naši mladi autori razvijaju i napreduju sa svojim projektima", istakla je Šuša.

Ovogodišnji slogan "Ti možeš sve(t)" je rekapitulacija proteklih deset godina festivala, pokrenutog uz veliki entuzijazam mladih autora.

Milena Arsenić

 

"Mi smo se nekako pitali šta bismo mogli da poručimo i šta je naše iskustvo nakon tih deset godina i utisak nam je bio da smo iz neke mašte i ideje stvorili nešto što se stvarno razvilo i napravilo prostor za mlade autore tokom ovih deset godina. Imali smo potrebu da poručimo svima i mladim filmskim radnicima i umetnicima i onima koji žele da na bilo koji način pokrenu neke lokalne inicijative da je to - naravno, uz mnogo rada, truda i odricanja - ipak moguće", objašnjava naša sagovornica.

Bašta Fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, a ideja je od samog početka bila da se priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca.

"Mladi u Bajinoj Bašti nemaju priliku da dođu u kontakt sa takvim sadržajima, s obzirom na to da redovan pozorišni i bioskopski repertoar ne postoji. Ali barem za ova četiri dana grad funkcioniše nekako drugačije. Ponosni smo na lokalnu publiku koja se razvila i navikla da gleda potpuno drugačiji format i tip filmova", kaže Šuša za Euronews Srbija.

Bašta Fest je prošle godine, zajedno sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora) osnovao Balkan Short Film Network - Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Nastavljajući uspešan prošlogodišnji program, ove godine na Bašta Festu biće održane tri radionice na tri festivala iz regiona, namenjene za razvoj kratkih igranih filmova koje će okupiti mlade filmske autore iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore, a posetioci će moći da uživaju i u muzici.

"Ove godine tu su di-džejevi - slušaćemo Ajrona, Igora Jadranina, Funk Technik Group, a imamo i tradicionalno Čola veče, trećeg dana festivala u subotu", podseća naša sagovornica.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura