Aktuelno iz kulture

Otvorena izložba posvećena Siniši Mihajloviću: "Naš Grande Siniša nije, niti će biti zaboravljen"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

07/07/2023

-

11:06

Otvorena izložba posvećena Siniši Mihajloviću: "Naš Grande Siniša nije, niti će biti zaboravljen"
Otvorena izložba posvećena Siniši Mihajloviću: "Naš Grande Siniša nije, niti će biti zaboravljen" - Copyright Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

veličina teksta

Aa Aa

Izložba "U sećanje na Paola Rosija i Sinišu Mihajlovića" otvorena je svečano u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu i trajaće do 3. avgusta.

Na otvaranju izložbe posvećene dvojici čuvenih fudbalera, vrpcu su svečano presekli Rosijeve (1956-2020) ćerke Sofija Elena i Marija Vitorija, deca Dražena Mihajlovića Andrea i Filipa, uz ambasadora Italije Luku Gorija i ministarku kulture Srbije Maju Gojković.

U obraćanju prisutnima, Rosijeva supruga Federika Kapeleti je istakla da je to emotivan trenutak za nju i decu, i da se radi o posebnoj izložbi o dva šampiona, Rosiju koji je "predstavljao svoju zemlju na najbolji mogući način i Siniši koji je bio jako voljen u Italiji".

"Izložba će vam pomoći da vidite šta su učinili tokom svojih profesionalnih života, ali bili su mnogo više od toga, i danas žive u našim srcima, i u čitavom svetu", rekla je Kapeleti.

Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

 

Mihajlovićev (1969-2022) brat Dražen Mihajlović je istakao da je otvaranje izložbe veoma emotivan trenutak za njega i zahvalio se svima uključenima u njenu pripremu. Mihajlović se posebno zahvalio Gojković, koja je kao gradonačelnica Novog Sada  pomogla u organizaciji Sinišine oproštajne utakmice 2007. godine.

"Siniša je bio most koji je spajao dva naroda - Srbe i Italijane. Ovde kad kažemo Siniša Mihajlović prva asocijacija je Crvena zvezda i Italija, a u Italiji na Srbiju", ocenio je Mihajlović.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković istakla je da na ovaj način čuvamo uspomenu na velikane svetskog fudbala, a da Siniša Mihajlović nije, niti će biti zaboravljen.

Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

 

Gojković je u Muzeju primenjene umetnosti rekla da je legendarni srpski fudbaler i na prvom mestu čovek velikog srca, ostavio neizbrisiv trag u svetu sporta, a svojom jedinstvenom pojavom i životnim stavom, osvojio srca brojnih ljubitelja "najvažnije sporedne stvari na svetu" širom planete.

"U igračkim danima, kasnije kao trener i selektor, svoj karakter beskompromisnog borca najbolje je pokazivao na terenu, unoseći u fudbalsku igru snažne emocije i retko viđen žar. Bio je nezamenljivi reprezentativac svoje zemlje i jedan od ključnih igrača tima Crvene zvezde koji je postao šampion Evrope i ostvario najveći uspeh u istoriji jugoslovenskog i srpskog fudbala”, podsetila je Gojković.

Prema njenim rečima, ljubimac navijača u Jugoslaviji, Srbiji i svojoj drugoj otadžbini Italiji, bio je jedan od ne tako brojnih sportista koji je svugde u svetu uživao puno poštovanje protivničkih igrača i simpatizera i naglasila da je, kao nekadašnji gradonačelnik „Srpske Atine“ ponosna što je u njenom mandatu Siniša Mihajlović poneo titulu počasnog građanina Novog Sada.

Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

 

"Njegova ljubav prema svom narodu i državi, dobročinstvo, plemenitost i humanost, ostaće zabeleženi kao redak Božji dar. Dobrim delima nesebično je vraćao nadu u bolje sutra, na prvom mestu deci i omladini bez roditeljskog staranja", rekla je Maja Gojković.

Potpredsednica Vlade i ministarka kulture je poručila da Siniši Mihajloviću, zbog svega što je kao sportista i čovek uradio za našu zemlju, dugujemo veliku zahvalnost i poštovanje.

"Da naš Grande Siniša nije, niti će biti zaboravljen, pokazuje i to što ga je predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić posthumno odlikovao Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti sporta“, istakla je.

Gojković je naglasila da su Siniša Mihajlović i Paolo Rosi bili najbolji predstavnici svojih zemalja, šampioni sveta i Evrope, majstori fudbala i uzori mladima, a na prvom mestu dobre osobe i jake ličnosti.

Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

 

„Iako setna i tužna što dvojica velikana više nisu sa nama, ohrabruje to što i ovim događajem čuvamo uspomenu na njih. Zahvaljujem porodicama Mihajlović i Rosi i Muzeju primenjene umetnosti na realizaciji ove izložbe, koja će, sigurna sam, dati pogled na čuvene sportiste iz jednog novog ugla i učvrstiti prijateljstvo naše dve zemlje", zaključila je Maja Gojković i prethodno napomenula da je za nju ovaj događaj veoma emotivan budući da je za Sinišu Mihajlovića vezivalo dugogodišnje lično i porodično prijateljstvo.

U okviru postavke izloženi su ključevi Grada Novog Sada koje je potpredsednica Vlade i ministarka kulture Maja Gojković a tadašnja gradonačelnica uručila Siniši Mihajloviću kada mu je dodeljeno priznanje počasnog građanina Novog Sada.

Ministarstvo kulture i informisanja/Goran Zlatković

 

Izložba u organizaciji World Camp International i Fondacije Paolo Rosi organizovana je po segmentima posvećenim Mihajloviću, Rosiju, međunarodnom i jugoslovenskom sportu i običnom životu. Tema je posvećena ličnim karakteristikama u javnoj kulturi i javnom životu Srbije i Italije. Publika će izložbu moći besplatno da pogleda do 3. avgusta, od utorka do subote između 11 i 19 časova a nedeljom od 11 do 18 časova.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura