Aktuelno iz kulture

Narodno pozorište obeležilo kraj sezone ispunjene premijerama i nagradama: Počinju pripreme za jesen

Komentari

Autor: Tanjug

10/07/2023

-

21:19

Narodno pozorište obeležilo kraj sezone ispunjene premijerama i nagradama: Počinju pripreme za jesen
Narodno pozorište - Copyright Tanjug/Željko Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Narodno pozorište u Beogradu saopštilo je danas da će njihova nova, 155. sezona početi 1. oktobra, a direktor nacionalne kuće Svetislav Bule Goncić je ocenio prethodnu kao veoma dobru.

Rezimirajući svoju 154. sezonu, završenu 7. jula prvom reprizom predstave "Milenijum u Beogradu", Narodno pozorište je navelo da su "ostvareni veoma značajni umetnički, kao i rezultati u oblasti investicionog održavanja", dok je Goncić istakao ne samo broj premijera već i njihov kvalitet. 

"Neke od novih predstava su, možda, bile pomalo i neuobičajene, naročito za repertoar Drame. Tu, pre svega, mislim na 'Decu', predstavu koja je imala veliku čast da otvori ovogodišnje Sterijino pozorje", napomenuo je prvi čovek Narodnog pozorišta.

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Između ostalog, sezonu je obeležila Nagrada Sterijinog pozorja za najbolju predstavu "Uspavanki za Aleksiju Rajčić", što je prvi put u istoriji da je Narodno pozorište osvojilo na Pozorju to prestižno priznanje, podsetio je Goncić.

"Ne treba zaboraviti da su veoma zapaženi Selenićevi 'Očevi i oci', prvi put scenski postavljeni u našem pozorištu. Proteklu sezonu, obeležile su i dve izuzetno uspešno ostvarene  operske predstave Pučinijeva 'Turandot' i Verdijev 'Falstaf'", istakao je direktor.

Povodom Dana državnosti Srbije Baletu Narodnog pozorišta u Beogradu dodeljen je Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom sto godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara. Umetnička direktorka Baleta Ana Pavlović proteklu sezonu ocenila kao "izuzetno uspešnu", podsetivši da su u čast jubileja postavili klasični balet "Gusar" i savremeni triptih "Infinitas", dok je Goncić uvereni da će Balet Narodnog pozorišta ući "sa najvišim ambicijama i novom energijom u novi vek postojanja". 

Tanjug/Vladimir Sporčić

 

Narodno pozorište je u saopštenju podsetilo da su od 1. oktobra prošle godine sva tri ansambla kuće imala 12 novih naslova, odigrali su na matičnoj sceni i na gostovanjima 321 predstavu, i uz 64 gostujuće predstave i druge događaje, imali su "više od 100.000 gledalaca". 

Kako je istaknuto, Narodno pozorište je učestvovalo tokom protekle sezone na 23 domaća i inostrana festivala, revijalnog i takmičarskog karaktera, a sve osvojene nagrade, ukupno 28, pripadaju sektoru Drame.

Umetnička direktorka Drame Molina Udovički Fotez je navela da "o radu Drame u protekloj sezoni najbolje govore veliko interesovanje publike za sve novoizašle predstave i više od 30 nagrada osvojenih na festivalima u zemlji i regionu, kao i van tih manifestacija".

"Kreativno je aktiviran veliki broj glumaca ansambla, od prvaka, koji su doneli najznačajnije glumačke nagrade Narodnom pozorištu, do novoprimljenih članova. Strateško obnavljanje ansambla Drame, posle desetogodišnje pauze, naišlo je na dragocenu podršku glumaca i stalnih reditelja Drame, koji su im ukazali poverenje u svojim režijama", ocenila je Udovički Fotez.
Umetnički direktor Opere Nikola Mijailović je istakao da je "prezadovoljan rezultatima u ovoj sezoni“, istakavši "dve, zaista velike i uspešne premijere zahtevnih  Opera 'Turandot', koprodukcija sa Madlenijanumom, i 'Falstaf'".

TANJUG/NARODNO POZORISTE/Željko Jovanović

Opera "Travijata"

"Drago mi je što je napravljena i reforma Operskog studija Borislav Popović  u kojem se sada, pored solista, usavršavaju i mladi, izvanredni korepetitori i dirigenti. Mnogi polaznici uključeni su u aktuelni repertoar i za svoje nastupe dobijaju honorar, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu", naveo je Mijailović.

Prema njegovim rečima, u stalni radni odnos primljeni su Sanja Anstasija, Sonja Šarić, Vesna Đurković, Mihailo Šljivić i dirigent Aleksandar Kojić.

Iz Narodnog pozorišta su podsetili na učešće novopokrenutoj platformi "Teatar Otvoreni Balkan" koja podrazumeva pozorišnu saradnju Srbije, Albanije i Severne Makedonije, a potpisani su i Sporazumi o saradnji sa Nacionalnim dramskim teatrom Rusije "Aleksandrinski“ iz Sankt Peterburga, Nacionalnom operom Bukurešt iz Rumunije i Nacionalnom operom i baletom u Sofiji.
Pominjući rezultate u održavanju sistema Narodnog pozorišta, Goncić je naveo radove na investicionom održavanju i unapređenju uslova rada i boravka u zgradi, kao što su prelazak na daljinsko grejanje, sređivanje vodovodnog sistema, obnova fasada zgrade i rekonstrukcija gledališta Velike scene.

"Veoma je značajno i to što smo započeli i proces revitalizacije umetničkog ansambla u Drami i Operi. U dramskom ansamblu, u stalni radni odnos, primili smo šestoro mladih glumaca. U Operi, je primljeno petoro umetnika, a u direkciji Tehnike bi uskoro trebalo da zaposlimo četvoro ljudi", rekao je Goncić.

Komentari (0)

Kultura

Porodica sa supermoćima, novi Sajnfildov projekat i Dženifer Lopez u svemiru: Nove serije i filmovi u maju na Netfliksu