Aktuelno iz kulture

Studentska predstava "Bekstvo ka sebi" osvojila niz nagrada: Novo čitanje antičkih tragedija

Komentari

Autor: Tanjug

11/07/2023

-

10:35

Studentska predstava "Bekstvo ka sebi" osvojila niz nagrada: Novo čitanje antičkih tragedija
Tanjug/Zoran Žestić - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Predstava "Bekstvo ka sebi" autorki Ljiljane Blagojević i Kaline Kovačević, za koju je režiju radila Kalina Kovačević, a koju su izveli studenti Fakulteta savremenih umetnosti iz Beograda, osvojila je brojne nagrade na ovogodišnjem Međunarodnom festivalu studentskih predstava "Kestenburg" u Banja Luci.

Reč je o komadu sačinjenom od antičkih monologa u kom su glumci sve vreme na sceni, a među njima je i mlada Marija Bogdanović koja tumači lik Antigone. 

"Zahtevno je kada nas 13 treba da radi u isto vreme. Ume da bude teško za uvežbavanje, ali i osmišljavanje. Mi smo to radili samostalno, uz Kalinino mentorstvo. Imamo svi različite ideje - treba to sjediniti u najbolje", kaže Bogdanović. 

Tanjug/Zoran Žestić

 

Promene između monologa upotpunjene su zvučnim efektima, koje glumci sami proizvode glasovima, telima ili koristeći štapove.

U predstavi, pored Bogdanović pored nje igraju Anja Dinić, Anđela Trišić, Željana Nedeljković, Jovan Milosavljević, Luka Golubović, Ljubica Ikić, Una Kozić, Marija Penić, Nataša Lasica, Nikola Dragašević, Sava Milutinović i Stefan Fišer.

"Veliki izazov"

Uni Kozić poveren je lik Elektre, a mlada glumica priznaje da je za nju bilo čudno da se, kad je reč o antičkim junacima, ubaci u "njihovu priču, živote razne, porodične drame".

Prema njenim rečima, "Bekstvo ka sebi" je bilo veliki izazov, zbog kolektivnog rada i potrebe da u predstavi bude disciplina "i tačno svaki pokret da bude uvek isti". 

Kozić ističe da je saradnja sa mentorkom Kalinom Kovačević lepo funkcionisala.

"Ona nam pruža slobodu da sami dođemo do glumačkih rešenja, da otključamo likove. Dosta se i borimo sa likovima, ali ona nam je uvek tu kao podrška, da prevaziđemo momente koji su za nas novi. Prvi put se susrećemo sa žanrom i sve su nam nepoznate stvari", priznala je Kozić.

Upitana kakvu bi priželjkivala prvu profesionalnu ulogu u pozorištu, Kozić je rekla da je "svakom glumcu lepo da prvenac bude Šekspir".

"Teško da će da bude, ali čovek može da sanja", rekla je Kozić. 

I Bogdanović bi volela Šekspira, ali bi u svakom slučaju "volela da to bude klasik svetske književnosti".

"Volim dramu, ali mislim da bih se odlično snašla u mjuziklu. Tto mi je ambicija, i nadam se u budućnosti ostvarena želja", priznala je Bogdanović. 

Komentari (0)

Kultura